Mirza Teletović propušta prvu utakmicu kvalifikacija za EuroBasket sa Rusijom

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igra protiv Rusije u Permu, gdje neće putovati kapiten Mirza Teletović.

Put do Perma je jako dug i naporan i ukupno traje više od 10 sati (Sarajevo – Beograd – Moskva – Perm), pa je stručni štab košarkaške selekcije odlučio da poštedi Teletovića, zbog njegovog zdravstvenog stanja, te ga sačuva za naredne utakmice koje nam slijede.

“S obzirom na to da je naš kapiten imao masovnu plućnu obostranu tromboemboliju prije nepune dvije godine i da se još nalazi na redovnoj injekcionoj predmedikaciji kada putuje duže od dva sata (na putovanja duža od dva i pol sata, mora sam sebi davati injekcije u stomak, op. a), savjet je izbjegavanje sjedenja i dužih putovanja, pogotovo avionskih letova, kao i stres koji bi mogao uzrokovati tromboembolijske incidente”, objasnio je doktor košarkaške reprezentacije BiH Amir Omebrbašić.

Mirza Teletović smatra kako će njegovi saigrači iz reprezentacije BiH, svojim neospornim kvalitetom nadoknaditi njegov prinudni izostanak.

“Vjerujem da možemo ostaviti odličan utisak u Permu, a svakako da ćemo u preostalim utakmicama protiv Švedske i Rusije na domaćem terenu, dati sve od sebe da se plasiramo na Eurobasket. Radi zdravstvenog stanja, u razgovoru sa stručnim štabom, odlučili smo da je najbolje da preskočim ovo daleko putovanje, kako bi bio 100 odsto spreman za preostale utakmice kvalifikacija”, istakao je Teletović.

Utakmica Rusija – BiH igraće se u Permu 31. avgusta.

Anadolija