Alex Renfroe na pripremama košarkaške reprezentacije u Tuzli

Košarkaška reprezentacija BiH predvođena Damirom Mulaomerovićem u Tuzli će obaviti posljednji dio priprema.

Nakon turnira u Makedoniji pred našom selekcijom timom su kvalifikacijske utakmice sa Rusijom i Švedskom, a u pohodu na Evropsko prvenstvo selektor Damir Mulaomerović bi neočekivano mogao računati na Alexa Renfroea.

Naime, kako je potvrdio generalni sekretar KSBiH Dubravko Barbarić, Renfroe je doputovao u grad soli je smještena naša reprezentacija i pod nadzorom naše ljekarske službe će odraditi ljekarske preglede.

– Renfroe ima obavezu da se vrati. FIBA je pokazala da se mora odazvati na poziv ukoliko to zatraži KSBiH, a kakva je situacija s njim vidjećemo nakon što se odrade detaljne pretrage – kazao je Barbarić.

Vrijedi podsjetiti da su iz KSBiH početkom mjeseca Renfroeov neočekivani otkaz opisali kao kranje trivijalan i neprihvatljiv.

Da li će Alex Renfroe igrati za košarkašku reprezentacije Bosne i Hercegovine u predstojećim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo?

Sudeći prema izjavi pomoćnog trenera Bayerna Emira Mutapčića, koji je došao u Tuzlu u pratnji američkog playmakera, koji je kao naturalizirani igrač branio boje BiH na prošlom Eurobasketu, šanse i nisu velike zbog Renfroovog zdravstvenog stanja.

– Došao sam sa Alexom na molbu direktora mog kluba Marka Pešića, koji je imao drugih obaveza. Što se tiče medicinske strane, Alex je prošle sezone u utakmici protiv Crvene Zvezde povrijedio zglob i rebro i poslije toga je stalno ulazio u probleme. Trpio je bolove, preskakao treninge, utakmice… patili su se i on i ekipa, jer je Alex bio jedini pravi play – kaže nekadašnji bh. reprezentativac, koji je angažiran u njemačkog klubu, i dodaje:

– Po završetku sezone, Renfore je boravio u Americi, ljekari su mislili da će se stanje smiriti, no njemu je potreban duži period oporavka. Prije dolaska u Tuzlu napravio je pregled u klubu, nalazi se i pod specijalnim tretmanom, ne smije trčati deset dana. U Tuzlu je došao da bi pokazao te nalaze, razgovarao sa doktorima reprezentacije, ljudima u savezu, stručnom štabu… Moram reći da je Alex uživao prošle godine igrajući u dresu BiH.

Renfroe bi danas trebao biti podvrgnut pregledu reprezentativnih ljekara, no iz Mutapčićevih riječi da se zaključiti da ćemo u kvalifikacije, koje počinju 31. avgusta gostovanjem Rusiji, ući bez američkog playa.

– Alex radi određene terapije, pa ćemo vidjeti. U svakom slučaju, bit ćemo u kontaktu, ako se pojavi barem neka šansa da možda nastupi u posljednje dvije utakmice – rekao je Mutapčić.

SportSport/Avaz