Alex Renfroe zbog povrede neće nastupiti za BiH u kvalifikacijama za EuroBasket

Amerikanac sa bh. pasošom Alex Renfroe neće igrati za BiH u predstojećim kvalifikacijskim utakmicama sa Rusijom i Švedskom, potvrđeno je iz KSBiH.

Iskusni član Bayerna je i u Tuzli pod nadzorom naše ljekarske službe odradio detaljne pretrage, a nakon istih utvrđeno je odgovaraju nalazima ljekara iz Njemačke i selektor Mulaomerović neće moći računati na njegove usluge.

Povodom toga iz krovne kuće bh. košarke oglasili su se saopštenjem za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

“Obavještavamo javnost da se Alex Renfroe dana 23.08.2016. godine javio ljekarskom timu košarkaske reprezentacije BiH radi obavljanja pregleda u cilju utvrđivanja njegovog zdravstvenog stanja i mogućnosti da nastupi u dresu reprezentacije BiH u predstojećim susretima kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Nakon što je izvršen uvid u postojeću medicinsku dokumentaciju, obavljene su detaljne dijagnostičke pretrage, te je ljekarski tim konstatovao da je Renfroe u više navrata imao povredu desnog skočnog zgloba. Posljednja od tih povreda datira od 09.08.2016. godine, te je trenutno u toku njegovo liječenje u Njemačkoj, za sto postoji validna dokumentacija.

Dijagnoze koje je ljekarski tim reprezentacije postavio nakon pregleda, u cijelosti odgovaraju i potvrđuju nalaze ljekara u Njemačkoj, te sa žaljenjem konstatujemo da Alexovo zdravstveno stanje zahtjeva aktivno liječenje, odnosno nastavak terapije započete u Njemačkoj i pauzu od sportskih aktivnosti.

Alex Renfroe je izrazio iskreno žaljenje sto je zbog ovih okolnosti prinuđen propustiti naredne utakmice košarkaške reprezentacije BiH i poželio svojim kolegama puno sportske sreće, uvjeren da će reprezentacija i bez njega izboriti nastup na Evropskom prvenstvu. Također je istakao da će tokom ovih kvalifikacija svim srcem biti uz reprezentaciju BiH kao navijač, a da će kao igrač uvijek biti na raspolaganju selektoru i da sa nestrpljenjem očekuje ponovni nastup u dresu sa državnim grbom, čim mu to dozvoli njegovo zdravstveno stanje”, navodi se na kraju saopštenja.

Vrijedi podsjetiti da u utakmici protiv Rusije neće nastupiti ni Mirza Teletović, koji je pošteđen dalekog puta zbog njegovog zdravstvenog stanja.

SportSport