Selektor Petrović u petak objavljuje kandidate za EuroBasket

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Aleksandar Petrović objavit će u petak u 11 sati imena kandidata za nastup na završnici Evropskog prvenstva u Sloveniji, potvrdio je za naš list generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović.

Riječ je o spisku od 24 imena koja će, u skladu sa propisima, biti prijavljena Evropskoj košarkaškoj federaciji (FIBA Evropa).

– Nismo željeli žuriti niti je bilo potrebe ranije izlaziti sa spiskom. Sada smo zaokružili priču, odnosno listu kandidata na koje računamo, a na kojima je, nakon što im pošaljemo zvanične pozive na pripreme, da se izjasne – kaže Mahmutović.

Generalni sekretar ovom prilikom nije želio govoriti o imenima, naglašava da će selektor sve reći u petak.

Ipak, dodaje da će se u konkurenciji vjerovatno naći i košarkaši koji u ovom momentu s formalne strane još nisu ispunili kriterije da obuku dres BiH, ali za koje bi se neophodna procedura mogla u FIBA-i uspješno okončati do Eurobasketa (4. – 22. septembar).

– Sve što je bilo do nas, odnosno do Saveza, mi smo uradili. Obavili smo razgovore i s igračima i sa međunarodnom federacijom, kao i s drugim savezima – ističe Mahmutović.

Iako Mahmutović to ne želi potvrditi, među kandidatima bi se mogla naći i trojica centara (Boris Savović, Andrija Stipanović, Alen Omić), koji su do sada nastupali za druge reprezentacije.

I dok je situacija s Borisom Savovićem sasvim jasna – crnogorski Savez dao je pristanak i sada je samo na prvotimcu srbijanskog viceprvaka Crvene zvezde da potpiše ili, pak, ne potpiše zahtjev za promjenu košarkaškog državljanstva – u preostala dva slučaja odluka nije u rukama igrača.

Naime, i Stipanović (trenutno igrač italijanske Kremone) i Omić (Union Olimpija – Slovenija) slali su jasne signale da bi voljeli obući dres BiH, ali to ne mogu bez saglasnosti federacija čiji su trenutno članovi (KS Hrvatske za Stipanovića, odnosno KS Slovenije za Omića). Pripreme bh. tima počet će 18. jula.

Mahmutović nam je potvrdio da će reprezentacija BiH u pripremnom periodu uoči Eurobasketa odigrati deset kontrolnih utakmica. No, nijedan od tih duela neće se odigrati u našoj državi.

Razlozi su, kao i obično, finansijske prirode. Organizacija domaćih susreta, čak i pripremnih, povlači troškove koje KSBiH sebi, jednostavno, ne može priuštiti.

Avaz