Komiteta za normalizaciju NSBiH: Na redu pregovori s Hercegovcima

Sastanak s Dodikom vratio optimizam • Sporni delegati iz NSHNK

alt

Sastanak članova Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom prekjučer u Banjoj Luci povećao je optimizam u uspješno rješavanje problema u vezi s usvajanjem novog Statuta NSBiH.

Sada se čeka potez FIFA-e i UEFA-e. Članovi Komiteta, na čelu s Ivicom Osimom, zatražili su prijem i sastanak s njihovim predsjednicima Sepom Blaterom (Sepp Blatter) i Mišelom Platinijem (Michel).

Ako dođe do tog susreta, čelnicima međunarodnih asocijacija bit će predočeni zahtjevi entitetskih saveza u vezi s amandmanima na Statut.

– Sada sve izgleda dosta pozitivnije. Mnogo sam veći optimist nego što sam bio u Beču. Kada sagledamo stvari s tri različite strane, dobijemo dosta kompletniju sliku problematike. Vjerujem da ćemo do sjednice Skupštine 26. maja uspjeti riješiti te probleme – rekao je član Komiteta Dino Begić.

Naredni korak Komiteta bit će odlazak u Mostar na razgovore sa predstavnicima saveza Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Taj sastanak trebao bi biti održan danas. Delegaciju će činiti Osim, generalni sekretar Jasmin Baković te trojica Mostaraca, članovi Komiteta Ivan Beus i Sead Kajtaz i ambasador Sergej Barbarez.

Jedna od tema bit će i izbor delegata NSHNK za Skupštinu NSBiH. Kao što je poznato, na martovskom zasjedanju nedostajala su četiri delegata, jer ih NSHNK nije na vrijeme izabrao. Ta četiri glasa mogu biti značajna prilikom odlučivanja o Statutu.

Istovremeno, članovi Komiteta žele čuti stavove predstavnika NSZHK, predvođenih Josipom Bevandom, koji su do sada bili tvrdolinijaška struja protiv Statuta.

Osim toga, Komitet će u narednom periodu nastojati usaglasiti termine za razgovore s delegatima Skupštine NSBiH.

Dodik podržao odluku Fudbalskog saveza RS

Predsjednik RS rekao da traži obezbjeđivanje subjektiviteta FSRS na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da odluku o eventualnom uvođenju jednog predsjednika Fudbalskog saveza BiH i izboru delegata iz RS u tom savezu treba da donese Fudbalski savez RS, a da će on podržati odluku Saveza. 

Dodik je naglasio da će tražiti da se obezbijedi subjektivitet predstavljanja fudbala iz RS na nivou BiH, a ako to bude obezbijeđeno, izbor jednog predsjednika Fudbalskog saveza BiH nije sporan.

“Ukoliko se dođe u situaciju da izbor predstavnika iz RS bude u isključivoj nadležnosti Fudbalskog saveza RS, da oni sami biraju svoje delegate u Fudbalski savez BiH bez mogućnosti da neko drugi odlučuje ko su delegati i situaciju da o svim važnim pitanjima u kvalifikovanoj većini učestvuju svi delegati, onda je irelevantno pitanje da li je jedan predsjednik ili je predsjedništvo”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da ukoliko bude jedan predsjednik on treba da dobije mandat od svih delegata, a u suprotnom nema ni priče o jednom predsjedniku.

Dodik je podsjetio da se prije dva dana u Banjaluci sastao sa predstavnicima Komiteta za normalizaciju stanja u Fudbalskom savezu BiH i sa predstavnicima Fudbalskog saveza RS, da je na tom sastanku informisan o aktuelnim dešavanjima.

UEFA i FIFA uvele su početkom aprila sankcije Fudbalskom savezu BiH, jer nije usvojen novi statut koji bi ispunjavao minimalne standarde evropske, odnosno svjetske fudbalske federacije.

Na sastanku predstavnika FIFE i UEFE u Beču 18. aprila imenovan je Komitet za normalizaciju stanja u Fudbalskom savezu BiH koji čine Ivica Osim, Darko Ljubojević, Elvedin Begić, Ivan Beus, Dragan Kulina i Sead Kajtaz. Na sastanku u Beču zaključeno je da postoji mogućnost da Izvršni komitet FIFE 1. juna ukine sankcije u slučaju usvajanja novog statuta, u suprotnom će suspenzija biti produžena do Kongresa FIFE 2012. godine.

(Avaz)