BiH bez centarskog pojačanja: Hasan Rizvić ostaje Slovenac

Begića već kontaktirao slovenski selektor Maljković

alt

Hasan Rizvić definitivno je odbio promjenu košarkaškog državljanstva, izjavio je menadžer Enes Trnovčević i otklonio dilemu o mogućem povratku njegovog klijenta u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Prema Trnovčevićevim riječima, 27-godišnji Rizvić ne želi “okretati leđa Slovencima, koji su mu pomogli nakon što je od pojedinaca, od kojih neki i dalje sjede u Košarkaškom savez BiH, doživio veoma ružne stvari”.

– Rizvić već godinama ima slovensko državljanstvo, čiji je bio reprezentativac na Svjetskom prvenstvu 2010., i u tome ne želi bilo šta mijenjati. Žao mi je što je to tako, ali šanse da Hasan bude reprezentativac BiH davno su propuštene – kaže Trnovčević.

Rizvić (211 centimetara) karijeru je počeo u zeničkom Čeliku, ali je još kao 18-godišnjak otišao o Sloveniju i izgradio solidnu karijeru (Olimpija, Bosna, Azovmaš…), koja je kulminirala ovogodišnjim osvajanjem drugog po snazi evropskog klupskog takmičenja Eurokupa s ruskim Uniksom.

U KSBiH ne bi imali ništa ni protiv povratka Mirze Begića, još jednog igrača čijeg smo kvaliteta postali svjesni kada smo ga izgubili.

No, i to će ostati samo želja, jer je 220 centimetara visoki centar iz Bijeljine također u planovima stručnog štaba Slovenije, potvrdio je Trnovčević.

– Begića je kontaktirao slovenski selektor Božidar Maljkovića i on će dobiti poziv za Evropsko prvenstvo – rekao je Trnovčević o košarkašu kojeg je nedavno iz litvanskog Žalgirisa odveo u madridski Real.

Nurkić i Stipanović izabrali BiH

Trnovčević nam je saopćio i dobru vijest, a to je da su dvojica bh. talenata Dario Stipanović (15 godina, 203 centimetra) i Jusuf Nurkić (17, 203) iz ekipe Laškog, a za koje su Slovenci, također, pokazali interes, izabrali dres BiH.

– Stipanović će konkurirati za kadetsku reprezentaciju, a Nurkić bi, također, došao na okupljanje mlade selekcije, ali je doživio težu povredu – kaže Trnovčević.

(Avaz)