Japanci su mi dali klub i otišli svojim poslom

Image

Mo¾ete li zamisliti Amara Osima, ponajboljeg bh trenera da vodi Mladost iz Puraèiæa, ili mo¾da DSK iz Devetaka? Moguæe, ali teško. Kakve bi mu bile šanse za uspjeh? Nikakve! Tako se danas osjeæa Mehmed Ba¾dareviæ. Grenobl je Mešin Puraèiæ. Kao jedan od najperspektivnijih trenera u Francuskoj, prihvatio je Grenobl kada je ovaj klub bio u drugoj ligi. Eskpresno ga je uveo u elitnu diviziju, dogurao daleko u francuskom Kupu, a druge sezone je poèeo pad. Iako se èinilo da æe Japanci, koji su vlasnici kluba, davati kapom i šakom, Grenobl je puki siromah u odnosu na PSG, Lion, Marsej, Ren, Lil i ostale klubove.

– Japanci su me doveli i ostavili na cjedilu, otišli svojim poslom. Ponekad ne shvatam zašto su kupili klub – prièa Ba¾dareviæ, dok nas vozi središnjim dijelom grada.

®ali se što u gradu nema ¾eljene nogometne atmosfere.

– Imamo mi atmosferu, iako smo posljednji, ali nas gleda desetak hiljada gledalaca. Nekad i više, nikad manje. Meðutim, Grenobl nije nogometni grad. Ovo je grad ragbija, hokeja, ovdje ljudi radije idu skijati nego igrati fudbal – ¾ali se Meša, koji je jedan od najpopularnijih stanovnika Grenobla.

Uèinilo nam se da se Ba¾dareviæ pretjerano ¾ali, kada smo vidjeli na kakvom prekrasnom stadionu igra njegov klub.

– Na¾alost, mi smo ovdje podstanari. Donedavno nismo imali ni klupske prostorije, pa sam usporedo sa voðenjem ekipe, radio i na tome. Sada imamo svoje kancelarije ovdje, ali koje takoðer plaæamo.

Iako bi neki likovali, Meša nije presretan zbog povjerenja, ali i dodatnih obaveza koje je dobio od vlasnika kluba.

– Oni su mi dali klub u ruke, ali samo klub, praktièki bez ljudi. Radio sam sa ekipom i dovodio pojaèanja, ali ne za tim, veæ za klub. Doveo sam najprije èovjeka za marketing, pa jednog direktora, pa kondicionog trenera…

Grenobl sada lièi na klub, ali kasno… Grenobl je na putu za drugu ligu…

– Imao sam takvih pehova da je to za rubriku “vjerovali ili ne”. Ostajali smo bez igraèa, sudije su nas krale, nismo imali sreæe… Kao da se sve urotilo protiv nas. Gubili smo sigurne utakmice, a ako mi je nešto satisfakcija to je da nas niko nije nadigrao. Naprotiv protiv najboljih smo igrali najbolje. Da mi je samo jedna, ili dvije pobjede više, ostao bih u ligi. Neæu se ni ovako predati, dok god imaš teoretske šanse, osim ako nas ne izbace…

U vrijeme dok smo prièali sa bh. trenerom, na stolu je bio “ultimatum” iz Fudbalske Federacije Francuske.

– Zaprijetili su nam da æe nas izbaciti iz lige, jer klub niti gradi, niti investira. Ovdje se ne mo¾e igrati liga, ako nije polo¾ena “kaucija” koja nije nimalo mala. Na¾alost, mi niti gradimo, niti investiramo, tako da nam visi maè nad glavom. Bilo je govora da æe nas Japanci prodati, da æe nas uzeti Rusi… Ne znam šta æe biti. Ovdje sam se “zarovio”, iako sam mogao uzeti neki renomiraniji klub u Francuskoj. Navikao sam na borbu, nigdje nisam došao na gotovo. I ako odem, ostavit æu iza sebe red- izjavio je za “San Sport” Mehemd Ba¾dareviæ.

 

 

Lakomb i Murinjo

Kako kotira Grenobl u francuskom fudbalu, a kako naš trener, najbolje je odslikao Bernard Lakomb, predsjednik i autoritativni predsjednik Liona. Lakomb je u uglednom listu “L Ekip” izjavio: “Grenobl ne bi mogao ni Murinjo spasiti”. Lakomb je u svojoj izjavi naglasio kako je Ba¾dareviæ ostvario svojevrsni podvig sa najsiromašnijim bud¾etom. Koji je manji i od onoga što potroši omladinski pogon Liona.

O Pjaniæu

Ba¾dareviæ je meðu prvima sugerisao bh Savezu i svojim kolegama selektorima da pozovu Miralema Pjaniæa.

– Pratim veæ èetiri godine kako se “mali” Pjaniæ razvija. Još dok je bio u Mecu vidio sam kakav potencijal posjeduje. I kada je Kodro bio selektor rekao sam “kako Pjaniæ mora igrati”, ali ne ¾eleæi da bilo ko moju reakciju shvati kao pritisak. Kad neko sa dvadeset godina nosi igru Liona, onda je sve kristalno jasno – komplimentira Ba¾dareviæ veznjaku Liona i bh asu.

Vratio se na mjesto sreæe

Naš je struènjak godinama vezan za Grenobl. Taj je grad upoznao kroz košarku. Otkrio je i kako i zašto?

– Prije skoro trideset godina bio sam kao navijaè u dvorani pokraj koje stalno prolazim. Tu je KK Bosna postala evropski prvak, sa èuvenom generacijom koju je predvodio nenadmašni Mirza Delibašiæ. Tada sam imao osamnaest godina, divio sam se studentima. Evo, što je sport, došao sam ponovo u Grenobl – prièa Meša dok ponosno stoji isred košarkaške dvorane u Grenoblu.

O Sušiæu i Æiri

Meša je godinama kandidat za selektora bh reprezentacije.

– Bio sam i ovaj put, mo¾da æe me provlaèiti ponovo kad im zatreba. Kad god tra¾e novog selektora, spominju i mene, a da me niko ne pita, što nije nimalo korektno. Jednom sam bio blizu dogovora, nakon razgovora sa Iljom Dominkoviæem, ali tada me klub u Kataru nije ¾elio pustiti. Drago mi je da se Safet Sušiæ, moj prijatelj vratio. Vjerujem da æe napraviti uspjeh, jer imamo dobru generaciju. Što se mene tièe, volio bih da Sušiæ ostane što du¾e, kao što sam pri¾eljkivao da Bla¾eviæ ode što prije. Ja nikad nisam pljuvao po Æiri, ali sam govorio i sada govorim, da je sramota da našu reprezentaciju vodi neko ko je u osmoj deceniji ¾ivota. Inaèe, nemam ništa protiv Æire, ali me smetalo kako, eto on voli više BiH od mene – ka¾e Meša.

(SAN)