FIFA i UEFA produžile mandate grobarima fudbala u BiH

Posljednja milostinja za N/FS BiH odluka je bez odluke FIFA-e i UEFA-e, nakon što su ih hoštapleri koji vladaju našim fudbalom još jednom "¾edne preveli preko vode".

 

Image

Pi¹e: Bakir Tiro

Mjesecima su prijetili najrigoroznijim sankcijama za N/FS BiH. A, onda, iako Skupština našeg Saveza pod politièkim patronatom i instrukcijama 16. jula nije usvojila novi Statut, onima koji su ih opet napravili budalama odluèili su pru¾iti još jednu šansu.

"Vuk (Dodik) pojeo je magarca (FIFA-u i UEFA-u)"

FIFA i UEFA, odgodom odluke o najavljenim sankcijama za kraj oktobra, direktno su podr¾ale i uplitanje politike u naš fudbal. Barem za još tri mjeseca.
Marcel Benz i Eva Pasquier, njihovi izaslanici za brojne probleme u N/FS BiH, tvdrili su da se politika ne smije miješati u rad Saveza. Prièali su kako i N/FS BiH, kao i ostalih 208 nacionalnih asocijacija FIFA-e, mora imati jednog predsjednika, te da tu neæe biti nikakvih ustupaka.

Dan nakon što su otišli iz naše zemlje (napustili sjednicu Skupštine nezadovoljni razvojem situacije) politika se ponovo javno upetljala u bh. fudbal. Milorad Dodik, premijer iz Laktaša, pohvalio je delegate iz RS-a u Skupštini N/FS BiH jer su odbili ulitimativne zahtjeve FIFA-e i UEFA-e. Da stvar bude gora, pozvao ih je i da se povuku iz dr¾avnog Saveza.

I nakon svega, "vuk (Dodik) pojeo je magarca (FIFA-u i UEFA-u)". FIFA i UEFA oglušile su se o Miletovo rasturanje dr¾ave i fudbala u BiH?! Zašto? To je samo njima jasno?!

Blatter i Platini du¾nici èelnika N/FS BiH

Odgodom odluke o sankcijama FIFA i UEFA napravile su još jednu ogromnu (svjesnu) grešku. Direktno su produ¾ili mandate grobarima bh. fudbala. Veæina æe ih na predstojeæim augustovskim izborima produ¾iti mandate u N/FS BiH. Na još èetiri godine.

Dakle, Sepp Blatter i Michel Platini podr¾ali su one koji su naš fudbal doveli u stanje klinièke smrti. One koje je politika poslala na pozicije u Savez. Prièa o nemiješanju politike u fudbal, oèito, u BiH nije bitna za FIFA-u i UEFA-u?!

Blatter i Platini ostali su du¾ni višegodišnjim vlastodršcima u N/FS BiH. Ipak, od njih su dobili glasove prilikom izbora za predsjednike planetarne i kontinentalne fudbalske federacije.

Šta æe se desiti ako "zmajevi" savladaju Francuze?

"Foteljaši" iz FIFA-e i UEFA-e spasili su funkcionere N/FS BiH i po još jednom pitanju. Savez neæe bankrotirati.

N/FS BiH trebalo bi da zaradi 4,5 miliona maraka od igranja utakmice BiH – Francuska na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatoviæ Hase" na Koševu, u Sarajevu.

Spomenutom novèanom svotom naša "kuæa fudbala" mogla bi otplatiti veæinu dugova. Koliko-toliko stabilizirati dugom urušene temelje. Da, ako novac ne završi u d¾epovima onih koji su do sada pozamašno opuhali kasu Saveza?

Naravno, u cijeloj prièi pozitivna je stvar što naši klubovi i reprezentacija nisu izbaèeni iz meðurodnih takmièenja.

No, šta æe biti ako "zmajevi" savladaju «trikolore» u septembru? Hoæe li tada Francuz Platini u spašavanju svoje nacije posegnuti za sankcijama protiv N/FS BiH i eliminacijom naše reprezentacije iz kvalifikacija za EURO 2012?

Na svojoj ko¾i nebrojeno puta dosada osjetili smo: fudbal je igra u kojoj trijumfuje politika i interes lokalnih, odnosno svjetskih moænika…

(Sarajevo-x.com)