Sinanoviću su vrata bh. tima širom otvorena

Treba naglasiti da je Sinanoviæ povrijeðen. Operisao je oba skoèna zgloba i sigurno æe još par mjeseci biti van stroja

 Image

Ned¾adu Sinanoviæu vrata košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine širom su otvorena. Ukoliko izrazi ¾elju da obuèe dres našeg dr¾avnog tima, dobrodošao je, rekao je za SCsport.ba direktor našeg košarkaškog tima Elmedin Konakoviæ.

Pojedini mediji osuli su paljbu po selektoru Sabitu Had¾iæu nakon poraza u prijateljskoj utakmici protiv Crne Gore, kada nam je “¾ivot zagorèao” Nikola Pekoviæ, centar Panathinaikosa. Had¾iæ je “prozvan” što nije pozvao Sinanoviæa, koji, kako tvrde isti mediji, ¾eli igrati za BiH.

”Istina je sasvim drugaèija. Ljudi iz KS BiH nekoliko puta su kontaktirali Sinanoviæa, koji se nije izjasnio da li ¾eli igrati za BiH. To isto je potvrdio i u našem današnjem razgovoru. Nije bio decidan, nije rekao da hoæe, ali ni da neæe da igra za BiH. U proceduri je dobijanja španskog pasoša. Uprkos toj èinjenici rekao sam mu da je dobrodošao ako se pojavi ¾elja da igra za BiH. Treba naglasiti da je Sinanoviæ povrijeðen. Operisao je oba skoèna zgloba i sigurno æe još par mjeseci biti van stroja”, ka¾e Konakoviæ.

Konakoviæ je istakao da je danas razgovarao i sa Ratkom Vardom, te da su velike šanse da se centar Prokoma u petak prikljuèi našem dr¾avnom timu.

”On je juèe napravio prvi trening. Lagano je trèao. Trenirat æe i veèeras, a nakon sutrašnja dva treninga ljekari æe vidjeti kakao æe reagovati povrijeðena noga. Nakon toga definitivno æe nam javiti da li se prikljuèuje pripremama reprezentacije. Optimistièno smo i vjerujemo da æe od petka biti sa nama”, tvrdi Konakoviæ.

Bh. reprezentacija sutra ujutro putuje u Beè gdje æe u èetvrtak naveèe protiv Austrije odigrati prijateljsku utakmicu. Planirano je da na beèki aerodrome slete u 8.45 sati, a pet minuta kasnije na istom aerodromu trebao bi se pojaviti i Henry Domercant.

”Domercant je trenirao u Americi i spreman æe se prikljuèiti saigraèima. Vrlo je raspolo¾en i optimistièan da mo¾emo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo”, naglasio je Konakoviæ.

U susretima protiv Crnogoraca trojica naših reprezentativaca zaradili su povrede. Ervin Jazvin i Aleksej Nešoviæ propustili su drugi meè, a Edin Bavèiæ napustio je igru sredinom druge utakmice. Ipak, ne radi se o ozbiljnijim povredama. U pitanju su hematomi, pa bi pomenuta trojica reprezentativaca trebali biti u rosteru za susret sa Austrijancima.

Bh. reprezentativci nakon povratka iz Austrije trenirat æe u Skenderiji, a najveæi problem je dogovor kontrolnih utakmica.

”To nas prati od poèetka priprema. Ovaj Struèni štab formiran je pet do 12, kada su sve reprezentacije dogovorili kalendare za kontrolne utakmice”, konstatovao je Konakoviæ.

(SCsport)