”Volio bih igrati za svoju državu”

ImageEmir Preld¾iæ je spreman igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Jedan od najboljih mladih košarkaša u Evropi u razgovoru za naš list naglašava da zna za inicijativu koju je nedavno pokrenuo Savez BiH te da bi, u sluèaju pozitivnog raspleta, volio obuæi dres svoje dr¾ave.

Preld¾iæ je poèeo karijeru u Zenica Èeliku, igraèki se afirmirao u ljubljanskom Geoplin Slovanu, odakle je lani prešao u redove turskog prvaka Fenerbahèe Ulkera, u kojem ima zapa¾enu ulogu u domaæoj i Euroligi.

Blistao na EP-u

U meðuvremenu, igrao je za mladu selekciju Slovenije (do 20 godina), u èijem je dresu na Evropskom prvenstvu U-20 2006. godine bio drugi strijelac i skakaè te èlan idealne petorke turnira.

– Odrastao sam gledajuæi starije momke u reprezentaciji BiH i sanjao da jednog dana i ja zaigram u tom dresu.

No, niko me nije zvao ni u jednu bh. selekciju niti je neki od veæih klubova, poput Slobode ili Bosne, pokazao ¾elju da me anga¾ira. Odlazak u inozemstvo bio je moja jedina opcija – ka¾e 21-godišnji ®epèak.

Odluèio se za Sloveniju, gdje je, kako dodaje, naišao na odlièan prijem. Dobio je sve ono što nije imao u BiH – dobre uslove za rad i poziv u mladu selekciju.

Podrška Tanjeviæa

Ipak, priznaje da bi volio nastupati za BiH, tim prije što je KSBiH najavio da æe pokušati iskoristiti propis prema kojem Meðunarodna košarkaška federacija ima pravo odobriti povratak igraèa u reprezentaciju matiène dr¾ave iako je prethodno igrao za drugu zemlju.

– Moja ¾elja nije sporna, sada je pitanje da li æe Savez u tome uspjeti, hoæe li se Slovenci slo¾iti… – istièe Preld¾iæ.

Preld¾iæ je visok 206 centimetara. Karijeru je poèeo kao krilo, dok u Feneru sve više preuzima ulogu organizatora igre, plejmejkera.

Kako je to nedavno rekao trener Fenera, naš proslavljeni struènjak Bogdan Tanjeviæ, Preld¾iæ mo¾e postati evropski Med¾ik D¾onson (Magic Johnson).

– Boša me stalno gura na pleja i veæ sam se navikao. Ponekada imam problema kad èuvam br¾e i agresivnije igraèe, ali to je sve rjeðe. Inaèe, o Boši mogu reæi sve najljepše, on je veliki trener, a nama, mlaðim igraèima, kao drugi otac – izjavio je Preld¾iæ.

Lièna karta

Ime i prezime: Emir Preld¾iæ

Datum i mjesto roðenja: 6. septembra 1987. u ®epèu

Visina i pozicija: 206 centimetara, bek/krilo

Klubovi: Zenica Èelik, Triglav Kranj (Slovenija), Geoplin Slovan Ljubljana (Slovenija), Fenerbahèe Ulker (Turska)

Reprezentacija: U-20 selekcija Slovenije (EP 2006, 2007)

Uèinak u sezoni (Euroliga): 28,2 minute, 10,8 poena, 5 skokova, 2,4 asistencije, 1,6 osvojenih lopti

avaz.ba

 

Interesantan i Ratko Varda

ImageSelektor Bosne i Hercegovine Mensur Bajramoviæ vjeruje da Emir Preld¾iæ i veæina drugih igraèa koji su promijenili košarkaška dr¾avljanstva ¾eli ponovo igrati za bh. selekciju, ali upozorava da to neæe biti nimalo lagano riješiti.

– Preld¾iæ je jedan od najveæih talenata u Evropi i Slovenija æe se teško odreæi njegovog anga¾mana. Mi razmišljamo i o Ratku Vardi, koji odavno nije igrao za Srbiju, a nama bi sigurno dobro došao.

Ova se ideja nije javila sluèajno nego je rezultat timskog rada u procesu jaèanja reprezentacije, s tim da moram naglasiti da æe uloga èlana Predsjedništva Saveza Mirsada Ðonlagiæa, kao èovjeka od velikog ugleda i u Meðunarodnoj košarkaškoj federaciji, biti veoma bitna – ka¾e Bajramoviæ.

Kao što je poznato, Bajramoviæ je nedavno preuzeo sirijsku ekipu El-D¾ala, s kojom je dogovorio saradnju do maja iduæe godine.

– Ne mogu se po¾aliti, uslovi su odlièni, ekipa je dobra, sigurno meðu boljima u Aziji. Bez poraza smo u èetiri prvenstvena kola – rekao je Bajramoviæ.

avaz.ba