Selektor Ivanović pozvao 23 igrača: Cilj je, naravno, proći na Eurobasket

U prostorijama Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine jučer je održana press koferencija na kojoj je, između ostalog, saopćen spisak igrača na koje će se računati u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2015. godine.

Na spisku selektora Duška Ivanovića su 23 reprezentativca:

Pozicija plej-mejkera: Nemanja Gordić, Di Džej Kuper (D.J. Cooper), Filip Adamović, Knežević Draško, Muhamed Pašalić, Zek Rajt (Zack Wright)

Pozicije bekova i krila: Nihad Đedović, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Nemanja Mitrović, Nikola Gajić, Marko Jošilo, Adin Vrabac, Nedim Buza

Pozicija krilnih centara: Mirza Teletović, Miroslav Todić, Miralem Halilović, Emir Sulejmanović, Amar Alibegović

Pozicija centra: Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Draško Albijanić, Jusuf Nurkić

Seniorska reprezentacija okuplja se u ponedjeljak, 30. juna, selektor Ivanović izabrat će 16 najboljih za trenažni proces koji počinje  2. jula nakon što igrači obave liječničke preglede. Već 12. jula će u našu zemlju doputovati Izrael i Slovačka sa kojima ćemo odigrati dvije prijateljske utakmice. Sedam dana poslije igramo sa Italijom i Crnom Gorom, dok tražimo trećeg protivnika za turnir u Sarajevu.

Sedam dana poslije turnira u Sarajevu, doputovat će Švedska koju sa klupe predvodi Vedran Bosnić, a jedna utakmica će biti odigrana u Sarajevu, dok će druga, humanitarnog karaktera biti vjerovatno odigrana u Zenici.

Naša reprezentacija će od trećeg do petog juna boraviti na turniru u Italiji, gdje ćemo igrati sa domaćinom, Srbijom i Kanadom. Kvalifikacije otvaramo 13. augusta utakmicom protiv Velike Britanije u Londonu.

– Mnogo je mladih igrača, ali to je nastavak politike Košarkaškog saveza BiH. Nadam se da će oni iskoristiti šansu koja im se ukaže. Što se tiče kvalifikacija, cilj je, naravno, proći na Eurobasket, s tim da kad imaš imperativ to donosi opterećenje, ali mi ćemo učiniti sve što je do nas da naš cilj ispunimo – rekao je za "Dnevni avaz" selektor Duško Ivanović.

Kad je u pitanju klupski angažman i signali da bi mogao sjesti na klupu grčkog giganta Panatinaikosa, Ivanović nije imao poseban komentar.

– O tome ne mogu ništa drugo reći osim da postoje 2-3 ponude – kaže Ivanović i dodaje da je svim da zainteresiranim ekipama stavljeno do znanja da je vezan i za reprezentaciju BiH, odnosno da će u slučaju klupskog angažmana nastaviti raditi i selektorski posao.

Evropska košarkaška federacija (FIBA) objavila je raspored takmičenja u kvalifikacijama za Eurobasket 2015. godine.

Prema ovom rasporedu, naša muška reprezentacija će u prvom susretu kvalifikacione grupe A gostovati 13. avgusta selekciji Velike Britanije u Londonu ("Copper Box Arena", 20 sati).

Četiri dana poslije, BiH će u tuzlanskoj dvorani Mejdan dočekati Island (20 sati). Revanš s Britancima igrat će se 24. avgusta u dvorani "Mirza Delibašić" Centra Skenderija (20 sati), a kvalifikacije ćemo zaključiti 27. avgusta protiv Islanda u Rejkjaviku (dvorana "Laugardalsholl", 19.15 sati).

Kvalifikacije zvanično počinju 10. avgusta, tada će u našoj grupi igrati Islanđani i Britanci.

Po završetku kvalifikacija, pobjednici sedam grupa i šest najboljih drugoplasiranih steći će pravo nastupa na EP-u 2015., čiji organizator još nije definitivno potvrđen (sredinom juna bit će poznato da li je to Ukrajina ili neko drugi).

Sigurni učesnici Eurobasketa su Ukrajina, Španija, Estonija, aktuelni prvak Francuska, Slovenija, Hrvatska, Litvanija, Srbija, Finska, Grčka i Turska. Pripreme našeg tima počinju 30. juna okupljanjem u Sarajevu.

KS BIH / Avaz