Neponovljivi genijalac

Image
Kinðe je bio Tuzlak roðenjem, Sarajlija uvjerenjem, kosmopolita manirima i posljednji romantièar pod koševima…

Kapu dolje skidali su zbog njegove genijalnosti u Skenderiji, Splitu, Beogradu, Manili, Moskvi…

U Madridu su ga prozvali El Monstruo, jer protivnici nisu znali kako ga zaustaviti. Mirza Delibašiæ Kinðe, posljednji košarkaški romantièar, otišao je 8. decembra 2001. godine, nadamo se, na neki bolji svijet.

Impresivna biografija

Kinðe je bio Tuzlak roðenjem, Sarajlija uvjerenjem, a kosmopolita manirima. Bio je Mirza evropski i svjetski prvak, olimpijski pobjednik, osvojio je u Grenoblu s Bosnom naslov najbolje ekipe na Starom kontinentu. Postao je prvi neamerièki košarkaš kojeg je kupio Real Madrid. Impresivna biografija, bez ijedne mrlje.

Iako se, nakon odlaska iz Bosne, u Madridu zadr¾ao tek dvije sezone (1980-1982), ostavio je peèat kao malo koji sportista u velikom Realu. Mirzina smrt dobila je veliki publicitet u Španiji. Najpoznatiji i najtira¾niji sportski list na Pirinejima “Marca” Kinðetu je tada posvetio cijelu stranu.

Tokom opsade bh. prijestolnice Španci su nudili Kinðetu da organiziraju njegovu evakuaciju, ali je najbolji sportista BiH svih vremena ostao vjeran Sarajevu.

Zaslu¾io više

A šeher mu se “odu¾io” tek imenovanjem Velike dvorane Kulturno-sportskog centra Skenderija po njemu te podizanjem umjetnièkog djela u parku kod FIS-a. Od stotina i stotina sarajevskih ulica nijedna se ne zove po Kinðetu. Neka nam je na èast.

Osvojio sve moguæe trofeje

Mirza Delibašiæ je roðen 9. januara 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru poèeo je 1968., kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. prešao u Bosnu. Za “Studente” je odigrao skoro 700 utakmica i postigao pribli¾no 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope (1979.), a sa reprezentacijom bivše dr¾ave osvojio je sve moguæe trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta (1978) i olimpijski pobjednik (1980). Osvojenim srebrenim i bronzanim medaljama širom svijeta nema kraja.

Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Èetiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. je proglašen sportistom svih vremena u našoj zemlji. FIBA je lani uvrstila Kinðeta u Kuæu slavnih.

avaz.ba