Rapsodija efikasnosti

Image

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sjajno se oduzila za mrsavo i blijedo subotnje izdanje iz Spanije. U drugom mecu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Juznoafrickoj republici u veoma vaznoj utakmici pometena je i ponizena reprezentacija Estonije sa velikih 7:0.

Najavljena agresivnost i ozbiljnost su ne samo urodili plodom, nego je ovakav pristup igri donio dosad najvecu pobjedu koju je ikad ostvarila jedna nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine. Optimalno je iskoristena smusena igra Estonije koja je veceras platila visoku cijenu.

Iako je pocetak bio dosta grcevit, iako su Estonci umalo dosli do vodjstva, cvrsta volja, zelja za pobjedom, borbenost i entuzijazam nasih nogometasa krunisali su ovu velicanstvenu pobjedu na najljepsi moguci nacin. Postignuto je cak 7 golova, a nije primljen niti jedan, pa je pored prijeko potrebne pobjede najvece bogatstvo i vrijednost vecerasnje utakmice podatak da je gol-razlika vec sada + 6, sto u daljnem toku takmicenja moze odigrati odlucujucu ulogu. Posebno raduje cinjenica da su na drugim terenima postignuti rezultati koji idu u prilog nasoj reprezentaciji sto je jos jedan veoma bitan fakt koji daje impuls i nadu za jos vise radosti.

Nadamo se da ce strucni stab i selektor Blazevic i u narednim utakmicama nastaviti sa ovakvim ozbiljnim pripremama i realizacijom zadataka. Podatak da je u okvir gola upuceno 12 udaraca, a postignuto 7 golova govori kako treba kod kuce uci u utakmicu. Iako je kompletan tim pruzio sjajnu partiju, ipak treba izdvojiti cijeli navalni red sa kapitenom Misimovicem koji je postigao cak tri gola, kao i naglasiti sjajnu partiju nase odbrane koja tri cetvrtine utakmice uopste nije imala posla.

Ukoliko se ovakav duh i ozbiljnost u ekipi nastave, a sljedece dvije utakmice (Turska vani i Armenija kuci) pozitivno privedu kraju, onda ce u nasoj grupi biti jako zanimljivo, a za Bosnu i Hercegovinu se mozda i po prvi put otvoriti vrata za odlazak na jedno veliko takmicenje. Naravno, misija Estonija je zavrsena veceras, a do sljedecih utakmica mora se neutralisati svaki trijumfalizam. Jos je dug put ka uspjehu.

 

BHF Press