po slu¾benim osobama sve je regularno

ImageNogometni savez BiH postupit æe po propisima. Uglavnom, ta reèenica se mogla èuti iz krovne organizacije bh. nogometa o utakmici Leotar – Slavija, na koju su kladionice bacile sumnju da je namještena.
“Natjecateljska komisija prvo æe pregledati i detaljno analizirati izvješæa slu¾benih osoba, a potom æe utvrditi postoje li ikakve indicije o nekim neregularnostima. Ako se poka¾e da postoje takve indicije, predmet æe biti predan Disciplinskoj komisiji koja æe razmatrati daljnje korake”, kazao je Munib Ušanoviæ, generalni tajnik Nogometnog saveza BiH.
Kako smo saznali od slu¾benih osoba s utakmice (delegat Haris Idrizoviæ, kontrolor Salem Proliæ, èetvrti sudac Vlado Dominkoviæ, drugi pomoæni Damir Kne¾eviæ, prvi pomoæni Rusmir Bašiæ i glavni sudac Senad Ibrišimbegoviæ), u izvješæu æe pisati da je sve proteklo regularno tako da æe prièi o sluèaju “Leotar – Slavija” vjerojatno tu biti kraj, a predmet neæe niti doæi do Disciplinske komisije.
Ni policija vjerojatno neæe poduzeti ništa jer ne postoji nikakva slu¾bena prijava.
“Do danas nismo zaprimili nikakvu prijavu u vezi te utakmice. Ako prijava kojim sluèajem doðe, naravno da æemo je istra¾iti, ali ponavljam, nikakva prijava nije podnesena”, kazala je Rajna Pare¾anin, glasnogovornica Centra javne sigurnosti Trebinje.
Munib Ušanoviæ juèer je potvrdio da je Savez u subotu dobio e-mail od Udru¾enja igara na sreæu Srbije, koji je potpisao glasnogovornik Bojan Æuboviæ, a u kojem se navodi sumnja u regularnost utakmica Leotar – Slavija i Posušje – Orašje. Ušanoviæ je napomenuo da Nogometni savez ne radi vikendom pa zbog toga nitko za spomenuti e-mail nije ni znao do ponedjeljka ujutro.
Podsjetimo, dva dana uoèi utakmice kladionice u BiH, Srbiji i Crnoj Gori poèele su zaprimati veliki broj uplata na utakmicu Leotar – Slavija. Najviše su se igrale kladionièarske igre “iz dva u jedan” s kvotom 30, “više od èetiri gola u prvom poluvremenu” s kvotom 24 i “sedam i više golova na utakmici” s kvotom 24. Utakmica je završena rezultatom 4:3 (2:3), što govori da su sve odigrane spomenute kombinacije prošle. Udru¾enje igara na sreæu Srbije potvrdilo je da je o spornoj utakmici obavijestilo Nogometni savez BiH, trebinjsku policiju te Uefu.

Ušanoviæ tra¾i pomoæ dr¾avnog ministarstva

Generalni tajnik NS-a Munib Ušanoviæ kazao je da je, radi zaštite regularnosti prvenstva, na adresu dr¾avnog ministarstva poslao upit imaju li kladionice iz regije, odnosno kladionice uopæe, pravo stavljati parove Premier lige u svoje ponude, a da im Nogometni savez BiH nije dao suglasnost za to.
Pokrenuli smo neka pitanja pa æemo vidjeti što æe se dogoditi”, kratko je prokomentirao Ušanoviæ. U Savezu potvrdili da su dobili obavijest o navodnoj namještaljci

Na e-mail Nogometnog saveza BiH u subotu u 8.59 ujutro stigao je mail sljedeæeg sadr¾aja:
Poštovani, javljam se kao predstavnik sportske kladionice Mozzartbet i ¾elio bih Vas upozoriti na moguæu neregularnost na meèevima Leotar – Slavija i Posušje – Orašje. Kao što ste mo¾da upoznati, naša kladionica radi na prostoru Bosne i Hercegovine i u svojoj ponudi sportova ima i Premier ligu Bosne i Hercegovine. Do sada nismo imali nikakvih problema s regularnošæu meèeva iz Vaše lige, meðutim, juèer (petak, op.a.) su veliki novèani iznosi, kako u Vašoj dr¾avi, tako i u Srbiji i Crnoj Gori, uplaæeni na èudne ishode napomenutih meèeva. Postoji osnovana sumnja da mogu biti namješteni, i to da domaæini pobijede nakon vodstva gostiju na poluvremenu što je u kladionièarskoj listi kvota 30 na svaku od njih, kao i da na meèu Leotar – Slavija bude bar 7 golova – kvota 24.
Zbog svega navedenog, molimo Vas, ako ste u moguænosti, da na ove meèeve obratite posebnu pa¾nju i organizirate specijalne promatraèe koji æe promatrati iste i uvjeriti se u njihovu regularnost. Mislimo da je to i u interesu Vašeg nogometa jer od namještanja meèeva samo pojedinci imaju korist, ali ne i Vaš savez i Premier liga. Unaprijed Vam zahvaljujemo na suradnji i obavještavamo Vas da æemo Vam i ubuduæe dostavljati sliène informacije ako budemo posumnjali u regularnost nekih meèeva koji su pod Vašim pokroviteljstvom. Ovo pismo smo poslali i uredu UEFA-e zbog zaštite svojih interesa i da se takve stvari ne bi više ponavljale”.

Navedeno upozorenje potpisao je Bojan Æuboviæ, glasnogovornik Udru¾enja igara na sreæu Srbije.