Rukomet: Bojan Skoko novo ime na Demiroviæevom spisku

ImageMuška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit æe se 26. decembra u Sarajevu, u drugoj fazi priprema za januarske kvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2009. godine u Hrvatskoj.

Ranije objavljenom spisku pozvanih igraèa selektor Halid Demiroviæ dodao je pivota Bojana Skoku.

Dvadesetšestogodišnji èlan slovenskog Cimosa iz Kopra, porijekolom iz Gacka, koji ima dr¾avljanstvo Srbije, u razgovoru s Demiroviæem pristao je da igra za našu reprezentaciju. Skoko je u dosadašnjoj karijeri branio boje beogradskog Partizana i italijanskog Trsta.

Prema rijeèima generalnog sekretara Smaje Karaèiæa, Rukometni savez BiH u najkraæem roku æe kod Vijeæa ministara BiH pokrenuti postupak za dobivanje bh. dr¾avljanstva za ovog 203 cm visokog igraèa, koji æe se na poziciji pivota u reprezentaciji pridru¾iti Muhamedu Toromanoviæu i Vladislavu Veselinovu.

Nakon okupljanja, reprezentacija æe 27. decembra otputovati u švicarski Winterthur, gdje æe od 28. do 30 decembra braniti titulu na turniru "Yellow cup". Pored domaæina na turniru æe još igrati selekcije Portugala i Tunisa.

U nastavku priprema za kvalifikacije
reprezentacija BiH æe još uèestvovati na turniru "Cro – Slo cup", koji æe se igrati od 4. do 6. januara u hrvatskom Poreèu i slovenskom Kopru. Na turniru æe još igrati Slovenija, Hrvatska i Švedska.

Kvalfikacije za SP æe se igrati od 9. do 19. januara 2008. godine, a najbolji rukometaši BiH u okviru Pete grupe igrat æe sa selekcijama Litvanije i Finske.

Domaæi susreti igrat æe se u Sarajevu, s Finskom (11. januara), i u Gora¾du, s Litvanijom (19. januara).

(FENA