Juniorke pobjednice turnira IHF/EHF Women's Trophy 2018!

Ženska juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine u rukometu pobjednica je turnira IHF/EHF Women's Trophy 2018. nakon što je u finalu savladala ekipu Belgije rezultatom 27:26 (12:14).

U izuzetno borbenoj i neizvjesnoj utakmici reprezentativke Bosne i Hercegovine savladale su ekipu Belgije te sebi omogućile pobjednički pehar spomenutog turnira.

Jučerašnjom pobjedom izabranice Kornelije Rajković-Leko sebi su osigurale plasman na Interkontinentalni kup 2019. godine, a s kojeg pobjednik ide direktno na Svjetsko juniorsko prvenstvo za djevojke rođene od 2000. godine.

Selektorica ženske juniorske reprezenatcije naše zemlje Kornelija Rajković-Leko izuzetno uzbuđena nakon utakmice kazala je da su bh. rukometašice od samog starta išle na osvajanje turnira.

“Ne bismo se okupile da nismo mislile ostvariti ozbiljan rezultat na ovom turniru. Ovu pobjedu posvećujem svim onim nevjernicima koji su sumnjali u nas. Pobjeda ne ide nama, jer smo znale da možemo. Posvećujemo je njima”, izjavila je Rajković-Leko.

Istakla je da su jednomjesečne pripreme bile naporne i mukotrpne.

“Nije bilo lako. Toliko je bilo negativnih riječi i emocija koje smo doživjele od ljudi koji su godinama u rukometu. Žao mi je zbog toga, ali mi je s druge strane drago, jer smo dokazale da možemo”, dodala je bh. selektorica te naglasila da se nada da će ova reprezentacija u narednom periodu biti dodatno ojačana s još 20 djevojaka.

Rukometna reprezentativka BiH Helena Ćurić izabrana je i za najbolju igračicu turnira u ženskom rukometu IHF/EHF Women's Trophy 2018.

“Ne mogu vam opisati kako se osjećam, prvenstveno jer je moja ekipa osvojila ovaj značajan turnir. Priznanje za najbolju igračicu dodatno će me motivirati vezano za treniranje. Želim se zahvaliti svim ljudima koji su nas podržali i koji su vjerovali u nas. Imali smo veoma malo vremena za pripreme i uklapanje u ekipu, bilo je izuzetno teško, ali smo na kraju na terenu pokazale zajedništvo, složnost i prijateljstvo”, rekla je Ćurić.

Turnir u ženskom rukometu IHF/EHF Women's Trophy 2018. proteklih dana u dvorani Mejdan u Tuzli okupio je ekipe reprezentacija BiH, Azerbejdžana, Velike Britanije, Luksemburga, Estonije, Moldavije, Belgije i Kipra.

Na prvom mjestu našla se naša reprezentacija, drugo je zauzela ekipa Belgije, dok su trećeplasirane rukometašice Luksemburga.

Klix