Rukometaši BiH u četvrtak počinju kvalifikacije za SP 2014

Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine susretima protiv Estonije, 31. oktobra u Talinu, i Portugala, 3. novembra u Sarajevu, počinje kvalifikacioni ciklus za nastup na Svjetskom prvenstvu 2015. godine u Kataru.

Nakon nedjeljnog okupljanja u Sarajevu, selektor Dragan Marković danas je na pres-konferenciji izrazio zadovoljstvo formom ključnih igrača u svojim klubovima.

"Pozvao sam najbolje igrače koje u ovom trenutku imamo. U našem timu nije bilo smjene generacija. Nisam se odrekao nijednog igrača. Stoga se na spisku našlo nekoliko iskusnih igrača. Na svakoj poziciji je otvorena konkurencija. Imamo minimalno jednog igrača na svakoj poziciji koji u svojim klubovima igraju gotovo svih 60 minuta, tako da očekujem da formu iz klubova prenesu i u reprezentaciju", kazao je Marković.

Prvi protivnik rukometaša BIH biće selekcija Estonije, koje je prije dvije godine neugodno iznenadila bh. tim u kvalifikacijama za EP 2012, kada je slavila u oba susreta.

"Sigurno je da igramo protiv nimalo naivnih protivnika i sigurno da ćemo morati pružiti maksimum da ostvarimo pobjede. Protivnike sam dobro izanalizirao, gledao sam neke snimke, tako da sam siguran da možemo ostvariti pobjede. Respektujemo ekipu Estonije, koja ima dosta igrača koji nastupaju u Bundesligi. Igraju masivnu odbranu 6:0, sa dva 'teška' beka. Naš tim ima znatno brži napad, šansu vidim u brzim kontrama i polukontrama", kazao je Marković.

U okviru Pete kvalifikacione grupe uz nosioca grupe Portugal, Estoniju i BiH još će igrati selekcija Latvije.

U prvoj fazi kvalifikacija, nakon odigrana 2. kola, druga faza će se igrati u periodu od 2. do 12. januara 2014. godine, a pobjednik grupe izboriće nastup u baražu.

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za SP 2014:
31. oktobra: Estonija – BiH
3. novembra: BiH – Portugal
2. januara 2014: BiH – Latvija
5. januara: Latvija – BiH
8./9. januara: BiH – Estonija
11./12. januara: Portugal – BiH
 
FENA