Enid Tahirović: Drago mi je što u reprezentaciji misle da mogu pomoći

Nakon razgovora sa sportskim direktorom Senjaninom Maglajlijom, nisam se mnogo dvoumio


Čovjek čije će ime u historiji bh. rukometa uvijek stajati na posebnom mjestu, nekadašnji kapiten reprezentacije BiH i golman njemačkog Gepingena Enid Tahirović uoči utakmica naše selekcije s Estonijom u martu vratit će se svom najdražem dresu.

Nakon što se u junu 2009. poslije meča s Rusijom u Zenici odlučio oprostiti, u prethodnom periodu nekoliko puta mu je nuđeno da opet stane među stative, ali je nakon dugih razmišljanja odbijao. Smatrao je da je svoje rekao te da ga sada ima ko dostojno zamijeniti.

Bolja atmosfera

Ipak, dolaskom Senjanina Maglajlije na mjesto sportskog direktora reprezentativnih selekcija, mogućnost povratka ponovo se otvorila i on ju je prihvatio.

– Obavio sam nekoliko razgovora sa Maglajlijom, smatrao je i misli da mogu pomoći i na terenu i van terena, da mogu doprinijeti boljoj atmosferi. Nakon razgovora s njim, nisam se, zapravo, mnogo ni dvoumio.

Svi znaju da moj odnos prema reprezentativnom dresu nikada nije bio sporan, da sam se, ustvari, najljepše i osjećao kada sam igrao za BiH. Direktor je ovog puta insistirao i, kada je već tako, rekao sam da me selektor Rađa slobodno može staviti na spisak – govori Enid.

Njegov povratak, prema Rađinim riječima, značit će početak prijelaznog perioda nakon čega bi se Tahirović, umjesto na golu, trebao skrasiti u stučnom štabu. Je li ta opcija bila odlučujuća u njegovoj odluci?

– I prije je bilo razgovora u vezi sa strukom, međutim, sada sam imao zaista konstruktivan razgovor sa Senjaninom i to je najviše presudilo. Ljudi misle da ja mogu pomoći i ako je tako, drago mi je. Sada je tu i Danijel Šarić, koji donosi novu dimenziju i vjerujem da se možemo nadopunjavati – dodaje Tahirović.

Imamo izgleda

Kao što i doliči vrhunskom sportisti, ni on se ne odriče plasmana na Evropsko prvenstvo. Ključna će biti gostujuća utakmica sa Makedonijom u junu.

– Poznato je da su oni na svom terenu izuzetno opasni, teško pobjedivi, ali treba se boriti i pokušati pobijediti pa šta bude. Izuzetno težak zadatak je pred nama, ali ja mislim da još imamo izgleda za plasman na Euro u Srbiji – riječi su našeg rukometnog asa.

Bez komentara o “trojci”

U posljednjih deset godina, a vjerovatno i u narednih 200, nijedan naš selektor zbog koječega nije i neće moći računati na sve najbolje igrače koje naša zemlja ima. Dok je selektor bio Halid Demirović nije bilo Nikole Prce, Edina Bašića, Šarića, koji sada igraju, a danas nema Branislava Obradovića, Mirsada Terzića, Damira Doborca, Muhameda Toromanovića, sutra nekog petog, desetog.

– Uvijek neko nedostaje, ali to je tako, naša realnost. Ne preostaje nam ništa drugo nego da se ne osvrćemo i da igramo s onim rukometašima koje trenutno imamo.

Zaista ne znam šta se dešavalo u posljednje skoro dvije godine, nisam bio tu i besmisleno je da komentiram nečije odluke i pametujem. Jedna strana je rekla svoje, druga svoje i ne namjeravam da se petljam – Tahirovićevo je mišljenje.


(Avaz)