Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: Pobjeda nad Švicarskom u Tuzli za potvrdu plasmana u baraž!

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovo je pobijedila Švicarsku rezultatom 21:15 i tako se plasirala u baraž za Svjetsko prvenstvo u Danskoj i Njemačkoj 2019. godine.

Počeli smo veoma nervozno, a kao plod takve igre prvi pogodak smo postigli u šestoj minuti preko Ovčine dok je minutu ranije Portner odbranio sedmerac Tarabochiji. Prvo vodstvo naše reprezentacije bilo je u 11. minuti kada je Burić uz pomoć bloka odbranio jedan udarac, te potom bacio loptu u kontru za Ovčinu koji je pogodio za 3:2.

Dvije minute kasnije viđena je preslikana akcija kao kod trećeg gola naše reprezentacije, Burić je ponovo uz pomoć bloka odbranio udarac, bacio kontru za Ovčinu koji je pogodio za 5:2. Potom je Sutter tražio timeout nakon kojeg su Švicarci sa dva pogotka Alilija uspjeli smanjiti prednost naše reprezentacije na 6:4.

U 23. minuti susreta naša reprezentacija je došla do pet golova prednosti, bilo je 10:5, a sa istom prednosti smo otišli na poluvrijeme, bilo je 11:6.

Veoma brzo u drugom dijelu smo poveli 13:7 nakon čega su Švicarci napravili seriju 3:0 i u 44. minuti susreta došli na tri gola minusa, bilo je 13:10. Nedugo poslije Nuić je dobio crveni karton, a Kuttel je smanjio na 13:11 da bi seriju Švicaraca prekinuo Predragović i doveo nas ponovo na plus tri, 14:11.

Ipak, Švicarci su u 50. minuti došli na gol zaostatka, bilo je 16:15 nakon čega je Panić postigao dva gola za 18:15 da bi onda Vegar pogodio i pobjeda je bila jako blizu.

Do kraja smo zadržali prednost i došli do pobjede s kojom smo obezbijedili plasman u baraž.

Panić je vodio našu reprezentaciju do pobjede sa pet golova dok su Vegar i Ovčina dodali po četiri, a Burić je imao 20 odbrana.

Na drugoj strani najbolji je bio von Deschwanden sa četiri gola dok je Alili dodao tri, a Portner je imao 14 odbrana.

BiH-Švicarska 21:15​
Dvorana: Mejdan.
Gledalaca: 6.000.
Sudije: Péter Herczeg i Péter Südi (oba Mađarska).
Delegat: Darko Repensek (Slovenija).

Sedmerci: 1 (0), 1 (1).
Isključenja: BiH 14 minuta, Švicarska 10.

BiH: Tatar, Ovčina 4, Perić 1, Mandić, Tarabochia 1, Vražalić, Panić 5, Burić (22 odbrana), Terzić 1, Toromanović, Ahmetašević, Vranješ 1, Malinović 1, Predragović 2, Vegar 3, Nuić 1. Selektor: Bilal Šuman.

ŠVICARSKA: Winkler, Meister 1, Rubin 2, Lier 1, Alili 3, Delhees 1, von Deschwanden 4, Portner (14 odbrana), Rothlisberger, Kuttel 2, Maros 1, Huwyler, Dahler, Geisser, Gerbl, Blatter. Selektor: Michael Sutter.

Oslobođenje