Šuman: ”Došli smo do izvora, trebamo se sada napiti vode”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine slavila je protiv Švicarske rezultatom 24:21, a sutra našu reprezentaciju očekuje revanš susret protiv iste reprezentacije u Tuzli.

Šuman se na početku pres konferencije zahvalio na podršci, te rekao da je odbrana uradila fantastičan posao u srijedu i nada se da će to isto ponoviti u subotu.

– Hvala vam na podršci koju nam pružate sve vrijeme, u srijedu smo odigrali prvo poluvrijeme, sutra u Tuzli nam slijedi drugo poluvrijeme. Sve što smo govorili, koncept naše igre, baza u odbrani je dala naš rezultat. Odbrana je uradila fantastičan posao zajedno sa našim golmanom i to je glavni razlog što smo pobijedili u Švicarskoj, rekao je Šuman i dodao:

– Ja bih ovu utakmicu da stavim na stranu, slijedi nam teža utakmica sutra. Mislim da opet s tom bazom u odbrani, ta agresivnost, želja, volja, htijenje da će izaći na vidjelo i da će nam dati rezultat. Došli smo do izvora, trebamo se napiti vode, da dođemo u baraž i da sačekamo januar i da vidimo ko će biti taj protivnik.

Šuman ističe da zna kako igrati u sutrašnjem meču, te da se trebamo fokusirati na našu igru, a ne na Švicarce.

– Sutra nas očekuje veoma teška utakmica, Švicarci su osjetili nas, mi smo osjetili njih. Možda će probati sa drugim formacijama, možda to bude neka igra sedam protiv šest, da probaju dostići ovaj rezultat odnosno da nas pobijede u Mejdanu. Znamo šta nam je činiti, kako da igramo i imamo sve uslove da završimo ovaj posao koji smo započeli u ovim kvalifikacijama, kazao je naš selektor i dodao:

– Ne bih se vraćao puno na historiju, znamo svi kako je to izgledalo prije. Od početka jedan veliki fokus je da se okrenemo prema nama, a ne prema protivniku. Da te sve individualne zadatke podredimo kolektivu, želim da svaki naš igrač odradi zadatke za koje je spreman. Mislim da imamo dovoljno snage, mislim da su igrači na takvom individualnom nivou da odrade sve zadatke koji su postavljeni pred njih.

Šuman je također rekao da utakmica u Švicarskoj treba biti putokaz kako se treba igrati u dogledno vrijeme.

– Želja, volja, htijenje, jedan nacionalni naboj, jedan individualni izraz, svako da uradi svoj zadatak i to daje rezultat, sigurno. Pokazali su momci kako to treba da izgleda, to treba da zadržimo i da nastavimo sa tim. To nam je cilj, bez obzira na rezultat, to je pravi put koji će dati rezultat u dogledno vrijeme, nastavio je karizmatični stručnjak.

Naš selektor je za kraj prokomentarisao stanje Vladimira Vranješa, koji se na utakmici sa Švicarskom povrijedio.

– Vladimir Vranješ je okej, ima malih problema, ali siguran sam da će nastupiti. Što se tiče Andy Schmida, ne znam u kojem će sastavu doći, fokus je na nama bez obzira ko će izaći na teren od Švicaraca, to nije bitno, zaključio je bh. stručnjak.

Kapiten naše reprezentacije Mirsad Terzić je rekao da su Švicarci bezobrazna i arogantna ekipa što nam treba biti na umu u Tuzli.

– Zadovoljni smo prvom utakmicom u Švicarskoj, moje mišljenje o njima se nije promijenilo, jako su opasni i nezgodni, a sada znamo da su jako bezobrazni i arogantni što nam treba biti na umu u Tuzli. Razmišljamo samo o bodovima i to nas jedino interesuje. Pozvao bih sve na oprez, već smo svi razgovarali o tome u ekipi, ne smijemo se opustiti, nemamo prostora za opuštanje jer je Švicarska jako kvalitetna i jako mlada ekipa. Ako im damo šansu, oni će da trče, što je bio njihov pokušaj u srijedu. Nadam se da ćemo odigrati dobru utakmicu u Tuzli, rekao je Terzić.

Golman naše reprezentacije Benjamin Burić je rekao da je ekipa presretna zbog pobjede u Švicarskoj, te da će u Mejdanu biti malo teže.

– Sretni smo zbog pobjede u Švicarskoj, moje mišljenje je da će u Mejdanu biti malo teže, da se pokažemo pred punom dvoranom, ali smo pokazali kako igramo kad nam je voda do guše tako da smo spremni za taj duel u Mejdanu, istakao je golman Wetzlara.

Lijevi bek bh. reprezentacije Marin Vegar je rekao da smo došli u situaciju da sami u Mejdanu odlučujemo o svojoj sudbini i da tu priliku nećemo propustiti.

– Mislim da je sve rečeno, uradili smo dobar posao u Švicarskoj i doveli smo se u situaciju da u Mejdanu odlučujemo sami o svojoj sudbini, to ne smijemo propustiti. Jučer i danas smo se malo relaksirali, probali smo se odmoriti, večeras imamo trening i nadam se da ćemo biti spremni za sutrašnju utakmicu, kazao je Vegar i dodao:

– Sama reprezentacija je uvijek motiv. Ispalo je da sam najbolji strijelac, ali naša glavna baza je bila odbrana. Primili smo samo 21 pogodak i to u gostima, to je bio temelj naše odbrane. To da će ići malo dublje na Panića, na to smo se spremali, to nas nije iznenadilo tako da smo na drugoj strani imali dosta prostora.

Utakmica u Mejdanu se igra sutra u 20 sati.

Oslobođenje