Šuman želi samodisciplinu i nacionalni naboj

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH na današnjem okupljanju na Ilidži očekuje dolazak svih pozvanih igrača, izuzev golmana Benjamina Burića, koji će se zbog klupskih obaveza saigračima u državnom dresu priključiti dan kasnije.

Pred bh. timom su pripreme za dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Švicarske, koje će ujedno biti i ključne u borbi za plasman u baraž.

Prema Šumanovom mišljenju tokom pripremnog perioda dvije stvari, uoči duela sa Švicarcima, biće ključne, a to je samodisciplina svakog reprezentativca pojedinačno i nacionalni naboj koji mora biti na najvišem nivou, da bi se ostvario dobar rezultat.

Osim treninga bh. rukometaše tokom priprema očekuju i dvije kontrolne utakmice 5. i 6. januara protiv Saudijske Arabije u Beogradu.

Prije sedam dana Šuman je dobio lošu vijest iz Francuske, gdje je Senjamin Burić, pivot Nantesa u derbiju protiv Paris Saint-Germaina povrijedio križne ligamente koljena i moraće pauzirati šest mjeseci.

“Burić je operisan i pred njim je, nažalost, duga pauza. Umjesto njega sam odlučio pozvati Elmira Građana. Tu smo promjenu prijavili Evropskoj rukometnoj federaciji i čekamo potvrdu da je sve u redu. Želim da imamo na papiru da ga možemo registrovati za utakmice“, priča Šuman i nastavlja: “Najviše promjena na spisku sam napravio kod golmana. Umjesto Nebojše Grahovca, Denisa Serdarevića i Damira Efendića pozvao sam Admira Ahmetaševića i Edina Tatara, jer želim na djelu vidjeti što više igrača. Jasno je da je Benjamin Burić naš prvi golman, ali vidjećemo i šta nam dvojica novajlija mogu donijeti kada je u pitanju kvalitet.“

Rukometni reprezentativci BiH treniraće na Ilidži do 30. decembra, kada će za novogodišnji praznik dobiti slobodno do 3. januara. Dva dana kasnije putuju za Beograd.

“Odmah 5. januara uveče igramo jednu, a sutradan i drugu utakmicu protiv Saudijske Arabije. U tim duelima želim još malo doraditi bazu naše igre, a to je odbrana iz koje možemo doći do kontri i polukontri, a samim tim i laganih golova. Probaćemo da poboljšamo tu igri u napadu na postavljenu odbranu. Smatram da nam je odbrana, kontra i polukontra na dosta višem nivou od igre u napadu, gdje još uvijek imamo dosta problema. No, zato nam je i važna jaka odbrana i što više trčanja, kako bi što manje igrali na postavljenu protivničku odbranu. Nakon utakmica sa Saudijcima na kratko se vraćamo u Sarajevo, a 9. januara putujemo za St. Gallen, gdje dan kasnije igramo prvu utakmicu sa Švicarcima“, kaže Šuman.

Selektora bh. tima raduje što većina reprezentativaca igra dobro u svojim klubovima, pa se nada da će tu formu prenijeti na utakmice državnog tima.

“Lijepo je vidjeti da svi reprezentativci igraju dobro za klubove. Bilo bi lijepo da tu dobru formu prenesemo i u reprezentaciju. U ove skoro dvije sedmice priprema fokus će biti na samodisciplini svakog igrača i nacionalnom naboju, koji mora biti na visokom nivou, ako želimo nešto napraviti. Ukoliko u tome uspijemo onda će i kolektiv dobro funkcionisati“, naglašava selektor BiH.

Do dvomeča sa BiH 10. i 13. januara Švicarska će odigrati dvije kontrolne utakmice na “Yellow cupu“, koji se igra u Wintherturu, i dva kvalifikaciona duela sa Estonijom.

“Švicarska navodno ima nekih problema, ali više ćemo znati nakon njihovih utakmica na ‘Yellow cupu’. Već sam dogovorio sa ljudima iz reprezentacije Srbije, koja će igrati na tom turniru, da mi prenesu dojmove o Švicarcima. Nakon toga igraju sa Estonijom, tako da ćemo znati šta nas čeka. No, nama je nebitan rezultat tih duela, naše je da idemo na dvije pobjede i da tako osiguramo plasman u baraž. Ne bih se ni bavio ovim poslom da nisam optimista, tako da se nadam da ćemo ostvariti dobar rezultat. Upravo nam to treba kako bi dobili ‘vjetar u leđa’, što bi olakšalo rad nama u reprezentaciji, ali i ljudima u Rukometnom savezu BiH“, zaključio je Šuman.

Michael Sutre, selektor Švicarske za “Yellow cup“ nije pozvao tri veoma važna igrača Zorana Markovića, Romana Sidorowicza i Pascala Verniera, koji su povrijeđeni. Navodno je sa najboljim švicarskim igračem Andyjem Schmidom, rukometašem njemačkog Rhein Neckar Loewna, da propusti utakmice sa Estonijom, te da se eventualno priključi reprezentaciji pred duele BiH.

Nakon prva dva kola u grupi “6“ kvalifikacija za SP u Njemačkoj i Danskoj 2019. godine BiH i Estonija imaju po dva boda, dok Švicarska nije odigrala niti jednu utakmicu.

U januaru se igraju preostale četiri utakmice u grupi. Samo prvoplasirana reprezentacija iz svake od šest grupa plasiraće se u baraž za Svjetsko prvenstvo.

Na Šumanovom spisku su:
golmani: Benjamin Burić (Wetzlar, Njemačka), Admir Ahmetašević (Gračanica), Edin Tatar (MKS Kalisz, Poljska); lijeva krila: Tomislav Nuić (Besiktas, Turska), Alen Ovčina (Antalyaspor, Turska);
desna krila: Faruk Vražalić (Besiktas, Turska), Srđan Predragović (Linz, Austrija);
lijevi bekovi: Igor Mandić (Limoges, Francuska), Mirsad Terzić (Telecom Veszprem, Mađarska), Nikola Prce (Azoty Pulawy, Poljska), Marin Vegar (Steaua, Rumunija);
srednji bekovi: Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Ivan Karačić (Maccabi Rishon, Izrael), Josip Perić (Dunarea, Rumunija);
desni bekovi: Marko Panić (Azoty Pulawy, Poljska), Dejan Malinović (Dobrogea Constanta, Rumunija), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slovenija);
pivoti: Vladimir Vranješ (Tatabanya, Mađarska), Muhamed Toromanović (Creteil, Francuska) i Elmir Građan (Rabotnički, Makedonija).

Anadolu Agency (AA)