U-19: Poraz od Francuske u drugoj utakmici kvalifikacija

U-19 reprezentacija Bosna i Hercegovine poražena je danas u Etno selu Stanišići od Francuske sa 1:2 u susretu drugog kola grupe 11 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Youan je u 2’ izašao sam pred Kanurića, ali je golman bh tima odlično intervenisao. Francuska u 14’ dolazi do prednosti. Lopta se u kaznenom prostoru bh tima odbila do Guitanea koji pogađa za 1:0.

Benjamin Hadžić je u 17’ odlično prošao po desnoj strani i šutirao, ali je pogodio stativu. Isti igrač je u 31’ imao još jednu priliku kada je sa deset metara pokušao, ali Lafont brani njegov udarac.

Samo minutu poslije Francuska je kaznila taj promašaj kada je Diaby poslao loptu iza leđa Kanurića.

Bh. tim smanjuje prednost Francuza u 53’. Još jednom je B. Hadžić prošao po desnoj strani, ubacio loptu u protivnički šesnaesterac, a Dembele postiže autogol.

Mogao je naš tim do izjednačenja u 57’. Danilović je sa lijeve strane proigrao Nedima Hadžića koji izlazi sam pred protivničkog golmana, ali on zaustavlja pokušaj bh napadača.

Nakon kornera za Francusku u 64’ najviši u skoku je bio Zagadou, ali je poslao loptu preko gola. Ćatić je u 69’ nakon dodavanja Smajića postigao pogodak, ali je sudija signalizirao ofsajd.

Zagadou je u 74’ u svom kaznenom prostoru napravio prekršaj nad Gazibegovićem i dosuđen je penal za bh tim. Smajić je šutirao sa 11 metara, ali je Lafont odbranio njegov udarac. Francuzi su imali dobru priliku u 81’ kada je Soumare neometan sa ivice kaznenog prostora šutirao preko gola.

Francuska-Bosna i Hercegovina 2:1 (2:0)
Stadion: Etno selo Stanišići.
Sudja: Dennis Higler (Holandija).
Sudije asistenti: Jan de Vries (Holandija), Valentin Avram (Rumunija).
4. sudija: Marius Avram (Rumunija).

Golovi: 1:0 Guitane (14’), 2:0 Diaby (32’), 1:2 Dembele (53’ autogol).

Žuti kartoni: Maloida, Zagadou, Lafont, Bernede (Francuska), Beširević, Mustafić (BiH).

Francuska: Alban Lafont, Mahamadou Dembele, Dan-Axel Zagadou, Moussa Diaby (77. Ibrahima Diallo), Mickael Cuisance, Myziane Maolida, Rafik Guitane (61. Moussa Sylla), Sambou Sissoko, Nicolas Cozza, Boubakary Soumare, Thody Elie Youan (46. Antoine Bernede). Selektor: Bernard Diomede.

BiH: Adnan Kanurić, Jusuf Gazibegović, Amar Beširević, Jasmin Čeliković, Rijad Sadiku, Vladan Danilović, Edis Smajić, Nedim Hadžić (65. Alen Mustafić), Nikola Kosanić (46. Amar Ćatić), Benjamin Hadžić, Stefan Kovač (83. Imad Rondić). Selektor: Toni Karačić.

 

Selektor Toni Karačić je nakon utakmice izjavio:

„Čestitam svojim momcima na dobroj igri, posebno u drugom poluvremenu. Ušli smo u meč sa previše respekta prema protivniku i to je razlog zašto smo u prvom periodu igre bili u podređenom položaju. Drugo poluvrijeme smo bili kompaktniji i kvalitetniji i imali smo dobre situacije da doeđemo do izjednačenja. Žao mi je što nismo uspjeli u tome, ali moramo izvući pouke iz ovakvih utakmica. Čestitam Francuzima na pobjedi.“

Reprezentativac Stefan Kovač je zadovoljan prikazanom igrom:

„Jako teška utakmica protiv odličnog protivnika. Ipak, smatram da smo pokazali kvalitet i odigrali jednu korektnu utakmicu. Dali smo sve od sebe i šteta što su golovi izostali. Ostaje nam još meč sa Andorom u kojem očekujemo pobjedu.“

U drugom susretu grupe Gruzija i Andora su remizirali 1:1. Prvo mjesto na tabeli nakon dva kola zauzima Francuska sa 6 bodova ispred BiH sa 3. Gruzija i Andora su osvojili po 1 bod.

Utakmice trećeg kola su na programu 14. novembra u 13:00 sati kada će se sastati Andora-BiH (Ugljevik) i Gruzija-Francuska (Etno selo Stanišići).

N/FS BIH