Kvalifikacije za EuroBasket 2019 – žene: BiH bolja od Slovačke u Skenderiji

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Slovačku na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo rezultatom 79:67.

Naša reprezentacija je ušla bolje u ovaj meč i povela već nakon prve četvrtine rezultatom 21:16. U nastavku smo gledali ‘egal’ meč, a naše košarkašice su držale prednost, pa se na poluvrijeme otišlo rezultatom 41:55.

Slovačka se vratila u igru u trećoj dionici, no onda je uslijedila sjajna igra naše reprezentacija, koja je na kraju rutinski privela meč kraju i slavila rezultatom 79:67.

Najefikasnija u našem timu bila je Deura s 27 poena, uz dvije asistencije i pet skokova, dok je goste predvodila Oroszova s 24 poena i 12 skokova.

Statistički učinak seniorki u večerašnjoj utakmici

Po završetku utakmice selektor košarkašica BiH, Goran Lojo bio je zadovoljan rezultatom i igrom koju su prikazale njegove izabranice.

“Zadovoljan sam pobjedom i igrom koju smo prikazali u ovom susretu. Pribojavali smo se Slovačke, koja je osma reprezentacija Evrope. Bilo je malo nervoze u prvih 15 minuta, ali to je vjerovatno što smo podlegli pritisku u startu utakmice. Mlada smo ekipa i normalno je da se takve stvari dese. Posljednja četvrtina u kojoj smo pojačali odbranu otišli smo na dvocifrenu prednost.”

Kapiten bh. košarkašica Milica Deura u ovom susretu je predvodila naš tim do pobjede, a po završetku utakmice izjavila je sljedeće:

“Ja sam presretna što smo otvorili kvalifikacije pobjedom. Čestitam na trudu i zalaganju svojim kolegicama. Malo mi je žao što nije veća razlika na kraju, ali prva je utakmica pobijedili smo i to je najbitnije.”

Selektor Slovačke izjavio je da je ovo prva utakmica u kojoj su igrali u ovom sastavu i da bi u budućnosti to trebalo izgledati puno bolje. On je čestitao BiH na pobjedi i zahvalio se na korektnoj atmosferi u dvorani Skenderija.

Narednu utakmicu igramo protiv Crne Gore 15. novembra.

Sport1.ba/BHF PRESS