Bronza na Europskom prvenstvu u Poreču

Nakon devet uzastopnih zlatnih medaljna evropskim prvenstvima, reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci prvi put nakon 20 godina osvojila je bronzanu medalju. BiH je u susretu za treće mjesto Evropskog prvenstva u Poreču rezultatom 3:0 u setovima (25:21, 25:16, 25:18) savladala domaćina Hrvatsku.

Prvu bronzanu medalju osvojili smo 1997. godine na prvenstvu u Estoniji, a od tada pa sve do prvenstva u Poreču naši reprezentativci osvajali su samo zlatne medalje – devet zlatnih medalja na devet evropskih prvenstava.

Uprkos tome što ovaj put nisu nastavili niz te stigli do 10. uzastopnog evropskog zlata, igrači naše reprezentacije zaslužuju čestitke zbog toga što su održali kontinuitet u osvajanju medalja. Podsjetimo, u polufinalu smo poraženi od Rusije koja je danas sa 3:0 bila bolja od Ukrajine u finalnoj utakmici.

Prvi set protiv Hrvatske bio je ujednačen do pred sami kraj kada naši odbojkaši prvi put dolaze do prednosti od četiri poena razlike u setu (24:20) te zaključuju set uz rezultat 25:21 za vodstvo u meču rezultatom 1:0.

U drugom setu do izražaja je došla igra naše reprezentacije koja je pokazala zašto je favorit. To se vidjelo kod vodstva 12:4 kada je bilo za očekivati da ćemo osvojiti i drugi set. Na kraju je set upisan rezultatom 25:16 za naš tim i za ukupno vodstvo rezultatom 2:0 u meču.

Ni treći set, slično kao drugi nije donio mnogo veću neizvjesnot, pa su naši odbojkaši od vodstva 10:6 uglavnom čuvali prednost od minimalno tri poena razlike i na kraju upisali set rezultatom 25:18 te konačnu pobjedu rezultatom 3:0 u setovima.

Mirzet Duran (12) i Safet Alibašić (10) bili su igrači s najviše poena u našem timu, dok su u redovima Hrvatske najviše poena skupili Ivan Ćosić (8) i Siniša Miličević (7).

Klix/BHF PRESS