Ženska U16 reprezentacija osmoplasirana na Europskom prvenstvu u Makedoniji

Ženska kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zauzela je osmo mjesto na Europskom prvenstvu B divizije koje se održalo od 17. do 26. augusta u Skoplju.

Mlade košarkašice BiH jučer su u meču za plasman na sedmo mjesto izgubile od selekcije Švedske s 58:54 (14:16, 14:12, 16:15, 14:11).

Švedsku je do pobjede predvodila Sabel s 24 poena i pet skokova, dok je u selekciji BiH najefikasnija bila Zubac sa 16 poena i šest skokova. Dvocifrene po broju poena u našoj selekciji bile su još Ksenija Mitrić sa 13 poena i Anica Skrivan sa 10 poena i 9 skokova.

Statistički učinak kadetkinja protiv Švedske

Mlade košarkašice BiH prekjučer su u meču za plasman od petog do osmog mjesta poražene od selekcije Finske, a prethodno su u četvrtfinalu izgubile od Grčke.

U grupnoj fazi nastupale su u grupi D, gdje su zauzele drugo mjesto iza selekcije Danske, od koje su u toj fazi takmičenja doživjele jedini poraz. U ostalim utakmicama u grupu savladale su Slovačku, Albaniju, Švicarsku i Veliku Britaniju.

Kada je u pitanju individualni statistički učinak naših kadetkinja na EP-u u Skoplju, prvi strijelac ekipa bila je Dragana Zubac sa 14,6 poena po utakmici, dok je druga bila Ksenija Mitrić sa 14,3 poena po utakmici. Treća po broju poena bila je Marija Kešeljević sa 12,4 poena po utakmici.

Kada je u pitanju skok igra prvo mjesto su podjelile Anica Skrivan i Dragana Zubac sa prosjekom od 5,4 skokova po utakmici, a iza njih bila je Marija Kešeljević sa 5,1 skokova po utakmici.

Prvi asistent ekipe bila je Marija Kešeljević sa 4,9 asistencije po utakmici, dok je druga bila Ksenija Mitrić sa 4,3 asistencije po utakmici.

Statistički učinak kadetkinja na EP-u u Skoplju

Od 12 igračica koje je na raspolaganju na ovom prvenstvu selektor Slobodan Kecman imao, tri igračice i naredne godine imaju pravo nastupa za U16 selekciju, a to su: Anica Skrivan, Uma Bobić i Azra Nikšić.

FENA/BHF PRESS