Pobjeda u Jeveranu za plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilježila je veliku pobjedu na gostovanju u Armeniji, bilo je 66:83, te smo tako obezbijedili plasman u kvalifikacije za SP.

Nakon što smo odbranili prvi napad, Tomić je pogotkom za dva poena otvorio utakmicu da bi u trećoj minuti trojkom Muse došli na plus šest, 4:10. Armenci su se brzo vratili u igru i u šestoj minuti poenima Hessa došli na minus jedan, 11:12 da bi se poenima Chrabascza vratili u život izjednačivši na 14:14. Na to smo otvorili sa pet vezanih poena našeg kapitena Adina Vrabca, ali do kraja prve četvrtine razigrao se Ryan Boatright i Armenci su na odmor otišli pri rezultatu 25:24.

U 13. minuti Armenci su poveli poenima Mkrtychyana sa 31:29, a tri minute kasnije domaći su povećali svoju prednost na 37:31. Nakon toga je uslijedila velika serija naše reprezentacije od 13:0, a poene su postigli Atić, Lazić, Tomić, Gegić i Musa, te smo u 19. minuti smo poveli 37:44. Našu seriju je prekinuo Ryan Boatright, a do kraja je pogodio i Mkrtychyan, te se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 41:44.

Drugo poluvrijeme smo otvorili pomalo nestvarno, sa tri uzastopne trojke. Jednu je pogodio Vrabac, a dvije Musa, pa smo u 23. minuti imali 13 poena prednosti, 41:53. Nakon velike serije naše reprezentacije uzvratila je Armenija u 26. minuti poenima Mkrtychyana, te su tako došli na minus četiri, 51:55. Tavakalyan je u 28. minuti pogodio za 57:59, ali smo zahvaljujući Atiću ponovo povećali našu prednost, bilo je 59:65 da bi se na odmor otišlo pri rezultatu 62:65 zahvaljujući trojci Tavakalyana.

Posljednju četvrtinu smo otvorili serijom 18:0 i u 38. minuti došli do 19 poena prednosti 62:81 što smo uspjeli i zadržati do kraja i zabilježiti pobjedu sa kojom smo se plasirali u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Prve koševe u posljednjoj četvrtini Armenija je postigla u 38. minuti susreta preko Boatrighta, ali vremena za preokret nije bilo, te se naša reprezentacija plasirala u kvalifikacije.

Našu reprezentaciju je do pobjede vodio Džanan Musa sa 21 poenom i pet skokova dok je Obrad Tomić dodao 16 poena uz četiri skoka. Edin Atić je bio sjajan sa 15 poena, šest skokova i dvije asistencije dok je još dvocifren bio Adin Vrabac sa 12 poena i četiri skoka, te tri asistencije.

Kod Armenije najbolji je bio Boatright sa 22 poena, devet asistencija i pet skokova dok je Mkrtychyan dodao 13 uz četiri skoka. Još je dvocifren bio Charabascz sa 12 poena uz tri skoka.

Statistički učinak seniora u utakmici protiv Armenije

Sport1.ba/BHF PRESS