Reprezentacija BiH na EP s najjačim mogućim timom: Langford i Anderson moguća pojačanja

Nakon što je prije nekoliko mjeseci saopštena vijest da će reprezentacija Bosne i Hercegovine uzeti učešće na Evropskom prvenstvu u Litvaniji ove godine, u KS BiH su zasukali rukave sa ciljem da se na Eurobasket pošalje najbolji mogući tim.

Proteklih nekoliko kvalifikacionih ciklusa, naša reprezentacija bila je u velikoj krizi, ranije smo redovno učestvovali na Evropskim prvenstvima, dok je u posljednih nekoliko ciklusa, plasman na EP ostajao samo nedosanjani san.

Niti u proteklim kvalifikacijama naš nacionalni tim nije uspio ostvariti plasman na Evropsko prvenstvo, međutim, odluka da u Litvaniji učestvuje 24 reprezentacije od 16 predviđenih, i našoj je reprezentaciji otvorila put ka Eurobasketu.

Od tada, čelnici KS BiH rade sve što je u njihovoj moći kako bi oformili tim koji u Litvaniji neće igrati samo epizodnu ulogu.

Dobro poznata je činjenica da smo proteklih nekoliko kvalifikacionih cikljusa igrali bez gotovo pola tima, no, na EP bi stvari trebale biti malo drugačije pa bi selektor Hadžić trebap računati i na našeg najboljeg igrača, Mirzu Teletovića kao i playmakera Donetska, Sašu Vasiljevića, Gorana Ikonića, Elmedina Kikanovića i mnoge druge.

Međutim, osim nabrojanih igrača, naša reprezentacija bi mogla biti pojačana sa nekim naturaliziranim igračem. Velika je mogućnost da FIBA uskoro donese zakon po kojem će u jednoj reprezentaciji moći igrati dva naturalizirana igrača, prvi na kojeg će u u KS BiH računati svakako je Henry Domercant, dok se pregovara i sa dva beka, igračem ruskog Khimkija, Keithom Longfordom i Alanom Andersonom koji nastupa za ekipu Barcelone, što je u razgovoru za naš portal potvrdio i generalni sekretar KS BiH, Harun Mahmutović.

Istina je da postoji mogućnost da ti igrači obuku dres reprezentacije BiH, naša želja je svakako Longford koji je jedan od najboljih igrača Eurolige, interesantan nam je također i Anderson i uskoro bi trebali znati više o tome da li će oni igrati za BiH, kazao je Mahmutović za Sportin.ba te dodao:

Naša prva opcija je Domercant, mi računamo da će FIBA donijeti zakon da u jednoj reprezentaciji mogu igrati dva naturalizirana igrača, pa u tom slučaju tražimo još jednog igrača. I ukoliko se ne donese taj zakon, ne želimo ostati na jednom igraču jer ukoliko se npr. Domercant povrijedi, želimo da znamo kako možemo računati na nekog drugog igrača. Trenutno smo u pregovorima sa najboljih pet evropskih agencija koje nam nude Amerikance koji bi za nas igrali kao naturalizirani Bosanci ali mi želimo samo one najbolje, Longford bi svakako bio pravo riješenje ali kao što sam već rekao, o tome ćemo više znati uskoro.

Osim naturaliziranih igrača, KS BiH vodi pregovore i sa zemljama u regionu, kako bi vratili neke od ranije izgubljenih košarkaša, koji nisu u planovima selektora Srbije ili Hrvatske, pa čak i Slovenije.

Ima tu dosta kvalitetnih igrača koji bi željeli igrati za BiH, ali prije toga im dozovolu mora dati savez zemlje čije sportsko državljanstvo posjeduju. Mi ćemo naravno uskoro održati sastanak sa čelnicima košarkaških saveza zemalja u okruženju, kako bi jasno vidjeli na koje igrače ne računaju, a koji bi mogli igrati za nas. Srbija npr. želi medalju na EP i sigurno u svom timu žele samo one koji igraju u vrhunskim klubovima, ali tu je još nekoliko kvalitetnih igrača koji bi nama mogli biti od pomoći a nisu u njihovim planovima.

Mahmutović ističe da u obzir dolaze samo igrači koji zaista žele igrati za BiH, i oni sa kojima naš nacionalni tim na Evropskom prvenstvu u Litvaniji neće igrati samo epizodnu ulogu.

Možete to slobodno podebljati kada napišete, znači, želimo samo igrače koji su izrazili želju da igraju za BiH. Nikoga nećemo moliti i nagovarati, a isto tako želimo oformiti tim koji će proći grupnu fazu, to je naš cilj i nadam se da ćemo ga ostvariti.

U posljednje vrijeme u kuloarima se špekuliše da neka od imena koja bi mogla igrati za BiH su Branko Cvetković, rođen u Gračanici, trenutno igrač Donetska. Mile Ilić rođen u Tuzli, igra na poziciji centra, nastupao je za New Jersey Netse a trenutno je igrač FMP Železnika. Branislav Ratkovica, igra na pozciji playmakera i najbolji je asistent njemačke lige. Duško Bunić, centar ekipe Novog Sada, Aleksandar Ćapin, rođeni Sarajlija koji je nastupao za reprezentaciju Slovenije, igra na poziciji playmakera i trenutno je igrač Žalgirisa.

Međutim, Mahmutović nije želio mnogo komentarisati navode oko nastupa nabrojanih igrača.

Pazite, ne bih sada zaista mnogo govorio o imenima jer je rano za to, ima tu možda nekoliko zanimljivih igrača, ali za sada nismo stupili kontakt niti sa jednim od tih igrača. Ne kažem da to nisu kvalitetni igrači ali naš prioritet je napraviti tim od igrača koji igraju u najboljim evropskim klubovima i proći grupu, a ne da se zadovoljavamo samim učešćem.

Kako je istakao Mahmutović, KS BiH pokušat će stupiti u kontakt sa košarkašem italijanske Angelico Bielle, Goranom Sutonom koji igra na centarskoj poziciji, kako bi se vidjelo da li je spreman pomoći našoj reprezentaciji.

Suton je igrač koji bi nam svakako dobro došao, i želimo stupiti u kontakt s njim, on je ranije bio u kombinacijala selektora Hrvatske, ali želimo razgovarati sa Sutonom kako bi vidjeli da li ma želju da igra za BiH.

Još uvijek je nejasna situacija oko Emira Preldžića koji je izrazio želju da nastupa za BiH, ali Slovenci mu to ne žele dopustiti.

Svakako da bi Preldžić za nas bio pojačanje ali i sami znate kakva je situacija što se tiče njega, Slovenija ga ne želi pustiti i mi smo tu nemoćni. Međutim, ništa nije nemoguće, lično bih volio da Emir igra za BiH, ali o tome ne odlučujemo mi, kazao je na kraju razgovora za Sportin.ba, generalni sekretar KS BiH, Harun Mahmutović.


(Sportin.ba)