Vujošević: ”Nema prepreka za Teletovića i Nurkića”

Duško Vujošević, novi selektor košarkaša BiH istakao je da mu je čast što je preuzeo bh. tim, te da je siguran da iskustvom, i kako je rekao, sa nešto znanja može pomoći da se košarka u BiH podigne visok nivo.

“Pozdravljam sve ljude koji prate košarku u BiH. Nisam se ranije došao obratiti, jer sam imao obaveze u francuskom Limožu. Nije bilo moguće direktno obraćanje i zato sam se obratio saopštenjem“, pojasnio je Vujošević zašto nije ranije predstavljen bh. javnosti, iako je imenovan još krajem marta.

Novi bh. selektor se nada da će se svi igrači koje bude pozvao na pripreme, koje počinju 2. jula, odazvati, ali ne samo da bi se pojavili, nego da ozbiljno učestvuju u radu i stvaranju dobre atmosfere u timu. Ne vidi nikakav razloga zbog kojeg se Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, dva NBA igrača iz BiH ne bi odazvala pozivu.

“Nema prepreka da Teletović i Nurkić igraju u pretkvalifikacijama, jer se ne poklapaju sa terminima NBA lige. Svi NBA klubovi savjetuju igračima da ljeto iskoriste za odmor, individualni rad i da ne igraju za reprezentaciju. Normalno to ne savjetuju igračima koji igraju za Ameriku. Dakle, lični je izbor svakoga od njih da li će igrati ili ne“, kazao je Vujošević, te dodao da je Nurkić igrač oko kojeg bi trebala da se gradi reprezentacija.

Novi selektor BiH izrazio je zadovoljstvo što je u BiH, ali i naglasio da je svjestan da postoji dosta problema, posebno u periodu kada FIBA, Evroliga i NBA ne uspijevaju da pronađu način da zajednički funkcionišu.

“Svjestan sam odnosa prema reprezentacijama, ne samo u Bosni, nego svuda jer su igrači strašno opterećeni i nije to više na nivou kao nekada ranije. Međutim, to je još uvijek častan posao i sport je dio društva koji nema profitabilnu funkciju. Kao školstvo i kultura u nekom smislu sport je jako bitan za funkcionisanje svake zemlje. Zato moramo biti svjesni i staviti se u funkciju toga. Meni je važno da radim sa igračima sa ovog područja, jer se u bivšoj Jugoslaviji uvijek igrala specifična košarka. Uostalom Bosna je prva iz Jugoslavije sa Bogdanom Tanjevićem osvojila titulu šampiona Evrope“, naglašava Vujošević i nastavlja:

“Ovdje postoji tradicija i veliki broj talentovanih igrača i to je za trenera izazov. Rezultati koje je BiH postizala u mlađim kategorijama govore da ta loza i dalje rađa dobro.Meni odgovara takav posao, jer je količina košarke koju podrazumijeva selektorski rad nešto što mom zdravstvenom stanju odgovara, a i zadovoljava moju potrebu za bavljenje košarkom.

Siguran sam da svojim iskustvom i nešto znanjem mogu da pomognem da se košarku u BiH podignemo na visok nivo, a to podrazumijeva dobar rad svih u Savezu, dobar odnos igrača i učestvovanje u reprezentativnim akcijama. Ne da neko svojim prisustvom čašćava, nego da zaista učestvuje i doprinese dobrim radom da se ciljevi realizuju“.

Okupljanje košarkaške reprezentacije BiH planirano je 2. jula u Sarajevu, a utakmice pretkvalifikacija igraće u periodu od 2. do 19. augusta. Rivali bh. timu biće Slovačka, Švedska i Jermenija. U prvi krug kvalifikacija plasiraće se po dvije prvoplasirane selekcije iz sve četiri pretkvalifikacione grupe. Svjetsko prvenstvo u košarci održaće se u Kini od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine.

Vujošević je kazao da je plan priprema već definisan, te da će tokom tih mjesec dana njegov izabranici odigrati po dvije kontrolne utakmice sa Bjelorusijom i Austrijom, te nastupiti na turniru u Makedoniji.

U stručnom štabu, uz iskusnog trenera, radiće kao pomoćnici Mensur Bajramović i Josip Pandža, dok će kondicioni trener biti Osman Handžić.

Vujošević je u nekoliko navrata vodio beogradski Partizan, te Crvenu Zvezdu, Radnički iz Beograda, Grenadu, Brešu, Pistoa, Skavolini, CSKA Moskva i Limož, a bio je selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore, te je vodio i reprezentaciju Crne Gore.

mondo.ba