U-21 reprezentacija na gostovanju u Bielu

Bosanskohercegovačka U-21 nogometna reprezentacija danas će, s početkom u 19 sati, u Bielu odmjeriti snage sa Švicarskom.

Izabranici Vinka Marinovića već nekoliko dana se pripremaju za meč sa Švicarskom, koji će biti izuzetno težak, ali naši momci  su nakon lagane i visoke pobjede nad Lihtenštajnom dobili samopouzdanje i bez previše respekta će izaći na megdan talentovanoj generaciji Švicarske.

Marinoviću probleme jedino predstavljaju povrede Eldara Čivića i Advana Kadušića, no selektoru naše U21 reprezentacije ne manjka kvalitetnih igrača u rosteru, pa tako da se očekuje da adekvatne zamjene opravdaju očekivanja.

“Švicarsku smo gledali i napravili skauting i pripremili stvari koji su potrebne da predočimo igračima. Sigurno da se radi o jednoj kvalitetnoj ekipi. Švicarska je među pet reprezentacija, bar što se tiče rada u omladinskom pogonu. Imaju jednu izuzetno brzu i motorički dosta dobru ekipu, isto tako su tehnički dobri. Sve u svemu, mi ćemo isto pokušati da igramo na toj utakmici, i pokušati da dođemo do nekog rezultata. Pogubno bi bilo kada bi se samo povukli i čekali kontranapade, jer onda bi to bilo zaista teško”, izjavio je Marinović.

Dakle, nas čeka jedan izuzetno težak rival, tim koji je talentovan i koji igra isključivo na gol više. Međutim, ukoliko naši igrači budu maksimalno glavama u utakmici, te ostave zadnji atom snage na terenu, nema sumnje da možemo da se nadamo povoljnom rezultatu, a to bi, ruku na srce, u Bielu bio i bod.

Švicarska nije odigrala nijedan meč u grupi 8 kvalifikacija za EP, dok je naš sastav u prvom kolu sa 6:0 bio bolji od Lihtenštajna. U grupi su još Portugal, Rumunija i Vels. Na Euro idu prvoplasirani timovi i najbolji drugoplasirani.

U posljednjem meču mladih reprezentacija BiH i Švicarske, koji je odigran u septembru prošle godine, nije bilo golova, dok je godinu dana ranije Švicarska bila bolja s 3:1 na svom terenu. No, naravno, govorimo o proteklim godinama, a sastavi su danas nešto drugačliji. Dakle, prošli kvalifikaijski ciklus odigrali smo dva meča sa Švicarcima i osvojili smo bod uz gol razliku 1-3. Tada je Švicarska završila treća sa 12 bodova, iza Engleske (20) i Norveške (16), dok je bh. tim sakupio samo tri boda i bio je na dnu tabele.

SportSport