U18: Džanan Musa najbolji strijelac, Amar Gegić drugi asistent Europskog prvenstva u Turskoj, Josip Pandža: ”Biti šesti u Europi za mene je sasvim dobar rezultat”

Svečanom ceremonijom zatvaranja i dodjelom medalja u četvrtak navečer zvanično je završeno Europsko prvenstvo za juniore, koje se od 16. do 22. decembra odigralo u turskom Samsunu.

Francuska je u finalu bila bolja od Litvanije sa rezultatom 75:68, dok je u utakmici za treće mjesto Italija bila bolja od Njemačke sa rezultatom 74:68.

Naša reprezentacija je u susretu za peto mjesto poražena od Španije rezultatom 65:77, i tako zauzela 6. mjesto na ovogodišnjem juniorskom Europskom prvenstvu.

Kada je u pitanju individualni učinak naših igrača na EP u Turskoj, Džanan Musa najbolji je strijelac turnira sa 121 postignutim poenom, u prosjeku 20,2 poena po meču. Drugi strijelac naše ekipe bio je Amar Gegić sa 11,5 poena po utakmici (ukupno 69 poena)  a treći Darko Talić sa 10,3 poena po utakmici (ukupno 62 poena). Sva trojica su odigrali svih 6 utakmica na prvenstvu.

Statistički učinak bh. juniora na EP u Turskoj
Statistički učinak bh. juniora na EP u Turskoj

Kada su u pitanju asistenicje, kapiten naše U18 reprezentacije, Amar Gegić drugi je asistent Europskog prvenstva, sa ukupno 32 asistencije, u prosjeku 5,3 po utakmici. Musa je drugi asistent ekipe sa 3,3 asistencije po utakmici (ukupno 20 asistencija), a treći je Darko Talić sa 2,5 asistencije po utakmici (ukupno 15 asistencija).

Prvi skakač ekipe bio je Emir Čerkezović sa 7,8 skokova po utakmici (ukupno 47 skokova), drugi je Nikola Marić sa 6,8 skokova po utatkmici (ukupno 41 skok), a treći Džanan Musa sa identičnim učinkom kao Marić.

Za stručni komentar u vezi plasmana na EP, selektor naših juniora, Josipa Pandža, govorio je za web stranicu KS BIH.

Da li je naša reprezentacija mogla do boljeg rezultata u Turskoj?

”Nisam zadovoljan kako smo odigrali protiv Španije, ali sam zadovoljan ukupnim plasmanom na turniru. Kada vidimo koje su sve košarkaške velesile ostale iza nas, definitivno možemo biti zadovoljni. Međutim, način na koji smo odigrali dvije najvažnije utakmice protiv Francuza i Španaca nije me zadovoljio. “Trikolore” smo previše respektovali, a kada je u pitanju meč sa Španijom nismo to bili mi. Nije to bila ona timska igra koja nas je krasila čitavo prvenstvo. Generalno, mislim da je na to uticala činjenica da su momci fizički zaista “pokidani”. Kada sagledam sada sve, biti šesti u Europi za mene je sasvim dobar rezultat”, kazao je Pandža.

Izuzev utakmica protiv Francuske i Španije, Pandža je zadovoljan odnosom i zalaganjem svojih igrača na EP u Turskoj.

”Ovi momci su pokazali kako se treba – nepredavati. Bili smo u bezizlaznim situacijama više puta i vraćali smo se. Uspijevali smo dobijemo već izgubljene utakmice, stizali ozbiljne zaostatke i na to sam zaista ponosan.”

Kada je u pitanju cjelokupni turnir, Josip Pandža je bio jako kritičan.

”Kako je prvenstvo odmicalo, igrala se sve gora košarka. FIBA je totalno izgubila kompas, jer ovaj sistem takmičenja gdje odigrate šest utakmica za sedam dana nema nikakvog smisla. Posljednjeg dana sve utakmice su bile bez energije, nismo mogli vidjeti neki lijep košarkaški potez. Na kraju se svelo na to da je najvažnije da ekipe prežive i da se igrači ne ozlijede.”

Za kraj, Pandža se osvrnuo na činjenicu da je naša reprezentacija ostvarila mini cilj koji je postavila pred sebe na početku prvenstva.

”Prošli smo grupu, to nam je bio primarni zadatak. Poslije smo tražili šansu za plasman na Svjetsko prvenstvo i to smo propustili u jednoj utakmici. Da smo bili bolje šuterski raspoloženi na ovom turniru, mislim da smo se mogli nadati i mnogo boljem rezultatu. Ovako, u ključnim momentima nije nas htio šut, naročito za tri poena. Po mom mišljenju, to je, uz ofanzivni skok, razlog što nismo ostvarili bolji plasman. Ali, što se mene tiče, ja sam generalno zadovoljan što smo šesti u Evropi, jer mislim da se ne možemo baš pohvaliti da smo šesti u ma čemu drugom”, jasan je Pandža.

Također treba napomenuti da od 11 igrača koji su nosili bh. dres na EP u Turskoj, naredne godine pravo nastupa za U18 reprezentaciju imati će tri igrača: Emir Čerkezović, Sani Čampara i Džanan Musa, kao i Njegoš Sikiraš koji se povrijedio pred sami početak EP u Turskoj.