U18: Druga pobjeda u okviru grupne faze, BiH bolja od Litvanije

Muška juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine zabilježila je drugi, veliki trijumf na EP u Turskoj.

Naši momci danas su u drugoj utakmici C grupe EP u Turskoj savladali favorizovanu selekciju Litvanije rezultatom 79:70.

Otvorili su naši reprezentativci dobro utakmicu. Ušli su u meč dosta ozbiljnije i agresivnije, pa su tokom čitave prve dionice imali blagu prednost.

Nastavili su u istom ritmu bh. juniori i u drugoj četvrtini. Igrali su agresivno u defanzivi, bili dominantni u skoku u ovom periodu, dok su se u napadu nizali poeni Muse, Zovka, Čerkezovića i ekipe. Već u 15. minutu izabranici Josipa Pandže imali su maksimalnih plus 16 u svoju korist – 33:17.

Ipak, iskusni protivnik nije se predavao i pokazao je zašto važi za jednog od glavnih favorita na ovom prvenstvu. Zaigrali su dosta bolje i smanjili visoko vodstvo naše reprezentacije. Na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 38:32 na Bosnu i Hercegovinu.

Litvanci su već na startu drugog poluvremena dali do znanja da u ovom periodu žele prelomiti utakmicu u svoju korist. Igrali su agresivno, prednost našeg tima se polako topila, da bi protivnik prvi put prešao u vođstvo u 28. minutu – 48:47.

Do kraja treće četvrtine igralo se u egalu, a onda na scenu ponovo stupaju naši momci. Ogromna želja, znanje i kvalitet došli su do izražaja. Ginuli su na parketu i prelomili meč za konačni trijumf.

Statistički učinak juniora u utakmici protiv Litvanije
Statistički učinak juniora u utakmici protiv Litvanije

Od 14:15 sati na rasporedu je druga utakmica grupe C u kojoj se sastaju Izrael i Latvija.

Bh. juniore sutra očekuje posljednja utakmica u grupnoj fazi takmičenja protiv selekcije Latvije od 18:45 sati po našem vremenu.

KS BIH/BHF PRESS