Od "Slovenaca" u igri ostao samo Preldžić

Iz Saveza Slovenije obaviješteni smo da oni neće praviti zapreke igračima, kaže Nihad Imamović

alt

Predstavnici Košarkaškog saveza BiH iskoristili su boravak na finalnom turniru NLB lige u Ljubljani i za kontakte sa čelnicima slovenske federacije.

Tema su bili bh. igrači koji imaju slovensko košarkaško državljanstvo, a koje bi naš Savez želio vratiti uoči Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Rizvić odbio

– Generalni sekretar našeg Saveza Harun Mahmutović razgovarao je sa slovenskim kolegom Iztokom Remsom. Kako smo obaviješteni, Slovenci neće praviti probleme igračima, što bi moglo pomoći da i Međunarodna košarkaška federacija odobri naš zahtjev – kaže predsjednik KSBiH Nihad Imamović.

No, prema njegovim riječima, krug potencijalnih povratnika vjerovatno će biti sveden na samo jedno ime, a to je krilo turskog prvaka Fenerbahče Ulkera Emir Preldžić.

– Centar Esmir Rizvić rekao je da ne želi mijenjati sportsko državljanstvo pa je ostalo da pokušamo sagledati tačnu situaciju sa Preldžićem – kaže Imamović.

Šćekić novo ime

U KSBiH očekuju da će uskoro znati na čemu su kada je riječ o bivšem srbijanskom reprezentativnom centru Miletu Iliću iz beogradskog FMP-a, za kojeg bi, također, bila potrebna dozvola FIBA-e.

Imamović najavljuje da bi se na spisku potencijalnih reprezentativaca uoči Eurobasketa, koji počinje krajem avgusta, mogao naći i Marko Šćekić.

Krilni centar podgoričke Budućnosti, a nekada banjalučkog Borca, bio je i ranijih godina kandidat za bh. selekciju, ali do sada nije igrao u dresu BiH.

(Avaz)