Kvalifikacije za EuroBasket 2017 – žene: Poraz od Izraela u Skenderiji u posljednjoj kvalifikacionoj utakmici

U okviru posljednjeg kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo naredne godine u Češkoj Republici, ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras nije uspjela da stigne do trijumfa protiv reprezentacije Izraela.

Na domaćem terenu naše košarkašice savladane su rezultatom 62:80 (20:19, 20:15, 12:23, 10:23), ali u utakmici koja nije imala rezultatski značaj za izabranice selektora Gorana Jovanovića, zbog poraza protiv Turske u prošlom kolu.

S druge strane, košarkašice Izraela su morale pobijediti da bi, kao jedna od šest najboljih drugoplasiranih selekcija, izborile učešće na smotri najboljih ekipa Europe.

Prvo poluvrijeme susreta u dvorani 1 KSC Skenderija pripalo je košarkašicama BiH rezultatom 40:34, a u nastavku susreta se igralo koš za koš, sve do polovine trećeg perioda. Gošće su do kraja treće četvrtine uspjele izjednačiti, a zatim i preokrenuti meč u svoju korist, da bi u posljednjoj dionici, odličnom odbranom, stigle do velike prednosti pobjede.

U posljednjim minutama susreta Jovanovićeve izabranice nisu uspjele doći do preokreta i novim porazom okončale su kvalifikacije na zadnjem mjestu u grupi, dok je Izrael izborio plasman na Europsko prvenstvo kao jedna od najboljih šest drugoplasiranih ekipa.

Najefikasnija u reprezentaciji BiH u ovom meču bila je Lynetta Kizer sa 17 poena, dok je Vrančić stala na 13 poena iz prvog poluvremena. Clark je predvodila selekciju Izraela s 24 poena, a Lev je dodala 18.

Statistički učinak naših košarkašica u večerašnjem susretu
Statistički učinak naših košarkašica u večerašnjem susretu

 

FENA/BHF PRESS