Kvalifikacije za EuroBasket 2017 – žene: Turska bolja od BiH nakon produžetaka u Ankari

Malo je nedostajalo da reprezentativke Bosne i Hercegovine večeras naprave svojevrsnu senzaciju i savladaju selekciju Tuske u Ankari.

Ipak, domaće su imale više sreće i iskustva, pa su na kraju slavile nakon produžetaka rezultatom 72:68, u kvalifikacionoj utakmici za Evropsko prvenstvo 2017. godine.

Dale su naše djevojke večeras sve od sebe, kao što su i obećale pred put u Tursku. Ginule su za svaku loptu, borile se do samog kraja i bile i više nego dostojan rival favorizovanom protivniku. Svitlica je pogotkom za tri poena stotinku prije kraja meča obezbjedila našoj reprezentaciji produžetak, ali to nije bilo dovoljno i za konačno slavlje.

Turkinje su se “trojkama” brzo rezultatski odlijepile i bodovi su na kraju ostali u Ankari.

Iako je večerašnji poraz raspršio snove o plasmanu na Eurobasket 2017. godine, naše seniorke u ovim kvalifikacijama nisu razočarale. Naprotiv. Da je bilo malo više iskustva i sreće, večeras bi se Bosna i Hercegovina sigurno radovala plasmanu na Evropsko prvenstvo. Ipak, ovim djevojkama se nema šta zamjeriti i ne treba žaliti. Najmlađa selekcija u ovom ciklusu takmičenja, sa prosjekom godina 20, pokazala je da je pred njom svijetla budućnost.

Ove djevojke zaslužile su da ih pozdravimo kako i dolikuje i da ih podržimo u posljednjem kvalifikacionom meču koji će odigrati 23. novembra protiv Izraela u sarajevskoj Skenderiji.

TURSKA – BOSNA I HERCEGOVINA 72:68 (61:61, 13:19,16:10, 18:16, 14:16, 11:07)

BOSNA I HERCEGOVINA: Deura 12, Džombeta, Vrančić 6, Babić, Svitlica 18, Kapor 2, Džinić, Džebo, N. Delić 4, Kizer 24, A. Delić 2, Marković.

KS BIH