U18 reprezentacija na Europskom prvenstvu A divizije: Cilj plasman među osam ekipa

Jučer je u prostorijama hotela Hollywood na Ilidži održana konferencija za medije povodom nastupa muške košarkaške reprezentacije do 18 godina na Europskom prvenstvu A divizije.

Muška reprezentacija predvođena selektorom Enesom Numanovićem trebala bi nastupiti Europskom prvenstvu A divizije u Turskoj. Ova selekcija je prošle godine zauzela četvrto mjesto i malo je nedostajalo da ode do samog kraja i osvoji naslov.

Nastup naše muške košarkaške reprezentacije na prvenstvu u Turskoj je upitan, s obzirom da je u ovoj zemlji proglašeno vanredno stanje. S tim u vezi, naš košarkaški savez je na ‘stand-byu’, odnosno nije sasvim izvjesno da li će prvenstvo biti zaista održano u Turskoj. U ovoj zemlji je trebao biti održan pripremni turnir na kojem je trebala učestvovati i naša reprezentacija, ali je odgođen jer Turska ne može garantovati sigurnost gostujućim reprezentacijama.

Selektor Enes Numanović se i pored neizvjesnosti u vezi održavanja prvenstva priprema kao da će ono biti održano. “U pogonu smo već 20 dana. Zahvalio bi se svima koji su pomogli finansiranje ovih priprema. Mi smo već iskristalisali spisak igrača koje ćemo voditi na ovo prvenstvo. Odigrali smo u ovih 20 dana već četiri prijateljske utakmice. Igrali smo po dva puta sa Slovenijom i Crnom Gorom. Trebali smo nastupiti na odličnom turniru u Turskoj, ali to je odgođeno, tako da će nam savez morati pomoći i pronaći adekvatne protivnike za pripreme”, smatra Numanović.

Selektor odbija da postavi visoke ambicije pred svoj tim, ali misli da opstanak u A diviziji ne bi trebao biti nepremostiva prepreka. “Ova ekipa ima cilj da opstane u A diviziji i mislim da smo odlično spremni i da imamo kvalitetan tim da to i ostvarimo. Da je ekipa kompletna i da smo mogli računati na 1999. godišta, mislim da bi cilj mogao biti i da ponovimo prošlogodišnje rezultate. Ipak, trenutno nemamo dovoljno igrača sa internacionalnim iskustvom i to nam je glavni kamen spoticanja. Nama se pridružio Sani Čampara, jedini igrač koji je bio fizički spreman da odigra ovo prvenstvo”, kazao je Numanović.

Kapiten reprezentacije Amar Gegić je kazao kako su on i njegovi saigrači veoma ambiciozni pred početak ovog prvenstva. “Nakon 20 dana priprema, mislim da smo postigli neki nivo spreme koji smo trebali imati. Imali smo puno uspona, padova i povreda i to bi se moglo odraziti na određen period na Europskom prvenstvu. Moj cilj je da se plasiramo među osam. Mi igrači smo sjeli i razgovarali bez trenera i naš cilj je da se plasiramo među osam ekipa. Da li ćemo uspjeti, ostaje da vidimo”, kazao je Gegić.

Numanović računa na sljedećih 12 igrača za Europsko prvenstvo: Nikola Marić, Faris Preljević, Darko Talić, Boško Bojović, Nemanja Nikolić, Amar Gegić, Ahmed Bjelak, Sani Čampara, Sandro Antunović, Rijad Avdić, Jure Soldo, Arsenije Vučković.

Na Europskom prvenstvu A divizije koje se treba održati od 30. jula do 7. augusta u turskom Samsunu, naša reprezentacija se nalazu u grupi C sa Latvijom, Litvanijom i Izraelom.

Sport1.ba/BHF PRESS