Ženska U18 reprezentacija na Europskom prvenstvu B divizije u Sarajevu: Cilj plasman u A diviziju

Košarkaška reprezentacija do 18 godina nastupit će na Europskom prvenstvu B divizije, koje će biti organizovano u našoj zemlji od 23. do 31 jula.

Tim povodom, danas je u prostorijama hotela Hollywood održana press konferencija na kojoj se predstavnicima medija obratio Goran Lojo, selektor ove reprezentacije. “Prije svega bih se želio zahvaliti savezu i svima koji su pomogli da naše pripreme proteknu u najboljem redu. Moja reprezentacija je u trenažnom procesu od 23. juna. Prvi dio priprema smo odradili na Vlašiću, a potom smo odradili i dvije prijateljske utakmice u Srbiji. Poraženi smo sa 23 i sa 7 poena razlike, ali vrijedi napomenuti da je selekcija Srbije u A diviziji i jedna je od snažnijih selekcija tamo. Također, igračice koje su nastupale za selekciju do 20 godina na Europskom prvenstvu nisu nam se bile pridružile. Situacija je sada znatno bolja, one su dio tima i rade punom parom, a odigrali smo nedavno dvije prijateljske utakmice sa selekcijom Makedonije koju smo visoko savladali. Ostaje nam još večerašnja prijateljska utakmica protiv selekcije Engleske, nakon čega ćemo finalizirati spisak igračica koje će nastupiti na prvenstvu”, objasnio je Lojo plan priprema.

Selektor je najavio da će naš tim imati jako visoke ambicije, ali da nam grupa neće biti tako laka. “Cilj naše selekcije je plasman u A diviziju. Zbog tog smo uostalom i preuzeli organizaciju prvenstva na sebe. I pored toga, nećemo imati lagan posao u svojoj grupi. U nedjelju otvaramo svoj nastup protiv selekcije Finske, koja je veoma snažna i sve više i više napreduje. Također, ozbiljan je protivnik i selekcija Portugala čija je U-17 selekcija nedavno nastupila na Svjetskom prvenstvu. Osim njih, igrat ćemo još protiv selekcija Islanda i Rumunije. I pored toga, mislim da smo dovoljno kvalitetni da osvojimo jedno od prva dva mjesta i prođemo u četvrtfinale. Ne smijemo zauzeti poziciju nižu od toga, jer bi automatski završili u donjem dijelu žrijeba”, kazao je Lojo.

Milina Mišeljić, kapiten selekcije do 18 godina, smatra da su pripreme odrađene kvalitetno. “Radile smo vrlo intenzivno, sve su igračice dale svoj maksimum i mislim da se bolje nismo mogle spremiti. I pored toga, nećemo imati lak posao, ali najteži dio priprema smo odradile. Nadam se da ćemo sada pokazati svoj kvalitetan rad i na terenu i da ćemo ostvariti zacrtane ciljeve”, kazala je Mišeljić.

Raspored utakmica naše reprezentacije u okviru grupne faze (grupa A – Ilidža):
24.07. – 18:30 sati: BiH – Finska
25.07. – 18:45 sati: Portugal – BiH
26.07. – 18:30 sati: BiH – Island
27.07. – 18:45 sati: Rumunija – BiH
* plasman u četvrtfinale izborit će prve dvije ekipe iz četiri grupe (A1-B2, D1-C2, B1-A2, C1-D2)
** u grupi B se nalaze: Bjelorusija, Danska, Ukrajina, Poljska, Albanija

Sport1.ba/BHF PRESS