Vujošević: ”Spremni smo za Armence, očekujemo veliku podršku”

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u trećem susret pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se igra 2019. godine u dvorani Mirza Delibašić dočekati reprezentaciju Armenije.

Uoči susreta s Armenijom prisutnim predstavnicima medija obratio se selektor Vujošević.

“Meni čini zadovoljstvo što vidim da je ovakav interes za sutrašnji meč. Veoma važna utakmica za nas. Armenija je neko ko je novi u košarkaškoj mapi Evrope. To je zemlja koja ima najveći broj imigranata i imaju puno igrača koji studiraju u Americi. Imaju tri igrača koji imaju američki pasoš, Boatright, Hess i Fischer. Ne ulazim puno u FIBA-inu regulativu, neko ko je postao državljanin te zemlje prije 16 godine, da ima pravo igranja za tu zemlju.

Pored njih, tu imaju još nekoliko ozbiljnih igrača. Igraju sa velikom energijom. Napravili su odlične rezultate, dobili su Slovačku i Švedsku, i to ubjedljivo obje. Dolaze sa velikim samopouzdanjem. Kući su igrale u pravom domaćinskom ambijentu pred punim tribinama i nadam se da će ovdje moći vidjeti obrnutu sliku. Vrlo teška utakmica za nas, prvenstveno zahvaljujući tim američkim igračima.

Kvalitetan sastav, znatno veći kvalitet nego ime i ti neki rezultati su iznenađenje za nekoga ko hoće na prvi pogled da sagleda njihov kvalitet. Mi smo spremni smo za taj meč i očekujem veliku podršku ovom mladom timu i nadam se da će biti dobro”, rekao je naš selektor koji je potom pojasnio situaciju oko Džanan Muse:

“Situacija se iz dana u dan mijenja. On je mlad čovjek, još se formira”, dodao je Vujošević.

Sa čime je Duško Vujošević najzadovoljniji u dosadašnjem dijelu rada sa ovim mladim momcima?

“Mora da se shvati mjesec i deset dana koliko smo zajedno zaista mali vremenski period da se napravi ozbiljan posao u izgradnji tima. Može da se uradi dosta toga, ali trenerski nije optimalan period koji bi doveo do nekih sigurnih pokazatelja i rezultata.

Jako sam zadovoljan nekim entuzijazmom s kojim su ovi momci radili što se prenosi kroz neku energiju i borbenost na svim utakmicama. Nije to uvijek perfektno, ali svi su oni živi ljudi i imaju nekih oscilacija. Svi su u funkciji tima, pokazuju poštovanje, imaju želju za napretkom i za pobjedom i to je ono sa čim sam najviše zadovoljan i što je najbitnije”, završio je naš selektor.

Nakon Vujoševića medijima su se obratili Obrad Tomić i Edin Atić.

“Kako je selektor najavio, nadam se nekoj našoj punoj dvorani ovdje što bi nama bio jedan veliki podstrek za tu utakmicu jer kad smo protiv Slovačke igrali kako znamo, publika nas je podigla da iznesemo tu utakmicu do kraja i da pobijedimo. Armenija je sigurno sa ta tri igrača Amerikanca veoma dobra ekipa, Boatright je igrao za Cedevitu, mi se nadamo da ćemo odigrati prije svega u odbrani tu utakmicu dobro i ako ispoštujemo sve što selektor traži od nas i damo svoj maksimum, rezultat neće izostati. To je jedino što možemo obećati, poginućemo da pobijedimo u sutrašnjem meču”, rekao je Tomić.

Edin Atić je potom govorio o atmosferi u ekipi.

“Atmosfera u ekipi je odlična, svi dobro treniramo i dišemo kao jedan. Očekujemo tešku utakmicu, maksimalno ozbiljno je shvatamo. Unaprijed nema dobijene utakmice, Armenija je ozbiljna ekipa. Pozivam navijače da dođu u što većem broju i da nas podrže kako bismo ostvarili još jednu pobjedu u ovom ciklusu”, dodao je Atić.

Radiosarajevo.ba