U18 – žene: Milina Mišeljić najbolji asistent, Melisa Brčaninović najbolji strijelac, najbolja skakačica, član najbolje petorke i MVP Europskog prvenstva B divizije u Sarajevu

U nedjelju je završeno Europsko prvenstvo B divizije za igračice do 18 godina koje se održavalo od 23. do 31. jula u Sarajevu.

Plasman u A diviziju ostvarile su Švedska, Grčka i naša reprezentacija kojoj će to biti prvi nastup u A diviziji u ovoj kategoriji.

Kada je u pitanju individualni učinak naših košarkašica na prvenstvu u Sarajevu, prvi strijelac naše reprezentacije bila je Melisa Brčaninović sa postignutih 174 poena u 7 odigranih utakmica, odnosno prosjekom od 24,9 poena po utakmici što joj je donijelo titulu najboljeg strijelca prvenstva.

Drugi strijelac ekipe bila je Nikolina Zubac sa prosjekom od 12,7 poena po utakmici (odigranih utakmica: 7, postignutih poena: 89), dok je treći strijelac bila Milina Mišeljić sa prosjekom od 11,3 poena po utakmici (odigranih utakmica: 7, postignutih poena: 79).

Individualni učinak naših juniorki na prvenstvu B divizije u Sarajevu
Individualni učinak naših juniorki na prvenstvu B divizije u Sarajevu

Kada je u pitanju skok igra, sa 92 skoka (32 defanzivana, 60 ofanzivni) odnosno prosjekom od 13,1 skokova po utakmici najbolja je bila Melisa Brčaninović. Ovaj učinak donio joj je titulu najbolje skakačice prvenstva.

Druga po broju skokva je bila Milina Mišeljić sa prosjekom od 8,9 skokova po utakmici (ukupno 62), a treća Nikolina Zubac sa prosjekom od 5,4 skokova po utakmici (ukupno 38).

Prvi asistent naše reprezentacije na prvenstvu u Sarajevu bila je Milina Mišeljić sa 27 asistencija odnosno prosjekom od 3,9 asistencije po utakmici što joj je bilo dovoljno za titulu najboljeg asistenta ovogodišnjeg Europskog prvenstva B divizije.

milina mišeljić BIH
Milina Mišeljić, najbolji asistent Europskog prvenstva B divizije u Sarajevu

Drugi asistent naše reprezentacije a ujedno i prvenstva bila je Melisa Brčaninović sa 24 asistencije (3,4 po utakmici). Treća po broju asistencija u našoj reprezentaciji bila je Sandra Azinović sa 17 asistencija (2,4 po utakmici).

Za najkorisniju igračicu (MVP) Europskog Prvenstva B divizije u Sarajevu proglašena je Melisa Brčaninović koja je na ovom prvenstvu bila najbolji strijelac, najbolja skakačica i drugi asistent prvenstva, a Melisa je bila i igračica sa najviše double-double učinaka na prvenstvu, njih 6 u 7 odigranih utakmica.

melisa brcaninovic u18 mvp
Melisa Brčaninović, MVP Europskog prvenstva B divizije u Sarajevu

Također, svoje mjesto u najboljoj petorci EP u Sarajevu našla je i naša Melisa. Osim nje članice petorke su Šveđanke Klara Lundquist i Emilia Stocklassa, Sylvia Run Halfdanardottir (Island) i Elena Tsineke (Grčka).

u18w divB 2016SA juli2016 petorka prvenstva
Najbolja petorka Europskog prvenstva B divizije u Sarajevu

Treba napomenuti da od 12 igračica koje je koristio Goran Lojo na ovo prvenstvu njih 9 ima pravo nastupa naredne godine u A diviziji, a to su: Eni Nizamić, Ajla Ikanović, Iris Starčević, Gabrijela Visković, Sandra Azinović, Andrea Krišto, Sara Heljić, Melisa Brčaninović i Naida Glotić.