Kvalifikacije za EURO 2016: Belgija – Bosna i Hercegovina 3:1

U susretu 7. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koji je odigran večeras u Briselu reprezentacija BiH je poražena od Belgije sa 3:1.

Edin Džeko u 15’ donosi prednost našem timu nakon asistencije Mensura Mujdže, ali do kraja prvog poluvremena Belgijanci preokreću rezultat preko Marouane Fellainia u 23’ i Kevina De Bruynea u 44’.

Blizu izjednačenja izabranici Mehmeda Baždarevića bili su u 58’, ali šut Harisa Medunjanina sa ivice kaznenog prostora brani Thibaut Courtois. Imali su domaći igrači sreće i u 62’ kada udarac Edina Džeke blokira Axel Witsel. Dobru priliku u 68’ imao je Senad Lulić, ali se još jednom istakao golman Belgije.

Prvu šansu u drugom poluvremenu Belgija je imala u 73’ preko Romelu Lukakua kada je izašao sam pred Asmira Begovića koji uspjeva da loptu izbaci u korner. Eden Hazard u 78’ iz jedanaesterca postiže treći pogodak za domaći sastav.

Edin Džeko u 84’ iz dobre pozicije nije uspio da savlada Courtoisa, a već u sljedećoj minuti Asmir Begović zaustavlja udarac Divocka Origia što je bila i posljednja prilika na ovom susretu.

statistika_BELvsBIH

Na press konferenciji nakon meča selektor Mehmed Baždarević je izjavio: „Večeras smo protiv sebe imali odličnog protivnika i Belgija je zasluženo pobijedila. Možda bi rezultat bio i drugačiji da smo iskoristili svoje šanse. Naše planove je poremetio i izlazak Emira Spahića. Sada nam ostaje da se spremimo za utakmicu protiv Andore u nedjelju.“

N/FS BIH