Safet Sušić poštedio Semira Štilića puta u Atlantu

Lech je zatražio od selektora Safeta Sušića da poštedi obaveza veznjaka poljskog prvaka odlaska u Atlantu, obzirom da tim iz Poznana 17. februara igra utakmicu UEFA Liga Evrope protiv Brage

Semir Štilić, prvotimac poljskog Lech Poznana vjerovatno će propustiti prvu prijateljsku utakmicu u 2011. godinu koju će fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine 9. februara odigrati u Atlanti protiv Meksika.

Kako saznaje SC revija, poljski šampion poslao je u Nogometni / Fudbalski savez BiH pismo u kojem traži da se njihova dvojica igrača sa našim pasošima (Štilić i Jasmin Burić) oslobode reprezentativnih akcija za februarski FIFA termin, obzirom da osam dana kasnije Lech igra važnu utakmicu u UEFA Ligi Evrope.

Lech 17. februara u prvoj utakmici šesnaestine finala najmasovnijeg evropskog takmičenja ugostit će portugalsku Bragu, a trener Josi Mari Bakero našeg reprezentativca želi imati u maksimalnom kapacitetu. Svjesni su Poljaci da bi odlazak ‘preko bare’ ostavio traga na Štiliću, od kojeg se očekuje da u proljetnom dijelu šampionata bude udarna igla Lecha, obzirom da je odlaskom Slawomira Peszka, bivši prvotimac Željezničara i glavna zvijezda u klubu.

Dok za Burića od starta nije bilo problema, obzirom da bivši čuvar mreže zeničkog Čelika i nije u prvim planovima selektora Safeta Sušića, za Štilića je situacija drugačija. Štilić je reprezentativac sa najviše poziva u posljednje vrijeme, ali istovremeno igrač koji nije upisao niti jednu minutu. Ipak, i pored toga, veznjak poljskog tima nije dizao tenzije zbog nikakve minutaže. Upravo zbog toga selektor Sušić udovoljit će zahtjevu iz Poljske, te će Štiliću dozvoliti odsustvo, odnosno neće insistirati na njegovom dolasku u Atlantu.

Od ostalih igrača Sušić će u Sjedinjene Američke Države voditi ekipu koja je igrala i prethodni prijateljski meč protiv Slovačke. Pozive bi trebali dobiti: Kenan Hasagić (Istanbul BB), Asmir Begović (Stoke City), Emir Spahić (Montpellier), Boris Pandža (Mechelen), Muhamed Subašić (Olimpic), Ognjen Vranješ (Sherif Tiraspol), Sanel Jahić (AEK), Adnan Mravac (Westerlo), Muhamed Bešić (HSV), Mensur Mujdža (Freiburg), Sejad Salihović (Hoffenheim), Senad Lulić (Young Boys), Elvir Rahimić (CSKA Moskva), Haris Medunjanin (Maccabi Tel Aviv), Senijad Ibričić (Hajduk), Zvjezdan Misimović (Galatasaray), Miralem Pjanić (Lyon), Zlatan Muslimović (PAOK), Vedad Ibišević (Hoffenheim) i Edin Džeko (Manchester City).

 

(SCsport)