Rukometaši BiH u Vitezu savladali Latviju za prvo mjesto u grupi

Rukometna reprezentacija BiH danas je u gradskoj dvorani u Vitezu odigrala utakmicu protiv reprezentacije Latvije u okviru kvalifikacija za odlazak na Svjetsko rukometno prvenstvo u Kataru 2015. godine.

 Izabranici selektora Dragana Markovića slavili su rezultatom 27:26.

Uoči ovog trećeg kola, obje reprezentacije imale su po dvije pobjede. Bh. rukometaši prethodno su savladali Estoniju (29:26) i Portugal (31:29) dok su Latvijci slavili protiv Portugala (29:26) i Estonije (35:25). Uz ranije povrijeđene Marka Panića i Josipa Perića, Marković za ove susreta ne može računati ni na Dejana Malinovića i Ivana Milasa.

Zahvaljujući golovima Koste Savića i Nikole Prcea, reprezentacija BiH je nakon tri minute igre vodila sa 3:0. Međutim, Latvijci su uzvratili i ubrzo je semafor pokazivao 3:3: Raspoloženi Savić i Prce te Ivan Karačić ponovo su bh. reprezentaciju u 10. minuti odveli na tri razlike, bilo je 6:3. Odličan niz nastavio je debitant u državnom dresu Alen Ovčina koji je ubrzo povećao na četiri razlike. 

U 17. minuti već je bilo 10:4 za reprezentaciju BiH. Ponovo su pogađali Karačić, Prce i Ovčina. Prije nego je Marković pozvao time-out u 21. minuti, Vražalić je postigao jedan gol, ali su Latvijci u isto vrijeme dali četiri gola te smanjili na 11:8. 

U sjajnom prvom poluvremenu koje je završeno rezultatom 17:11 za BiH, briljirao je Alen Ovčina koji je postigao pet golova. 

Odličnu igru iz prvog poluvremena, reprezentacija BiH nije nastavila u drugom poluvremenu te su Latvijci u nekoliko navrata bili nadomak izjednačenja. Ipak, zahvaljujući Karačiću, Saviću i Vražaliću, izabranici Dragana Markovića ubilježili su i treću pobjedu (27:26) za prvo mjesto u grupi 5. 

Pred izabranicima Dragana Markovića su još tri utakmice, revanš protiv Latvije (5. jaunara u Dobeleu), 8. januara dočekuju Estoniju, također u Vitezu, dok će posljednji susret igrati 12. januara protiv Portugala u Mafri.

Tabela:
1. BiH 3 3 0 0 6
2. Latvija 3 2 1 0 4
3. Portugal 3 1 0 2 2
4. Estonija 3 0 0 3 0

Klix/BHF PRESS