BiH u grupi sa Argentinom, Iranom i Nigerijom

U brazilskom gradu Costa do Sauipe obavljen finalni žrijeb za SP 2014 na koje se po prvi put plasirala i naša reprezentacija.

Prije početka žrijeba minutom šutnje odata je počast Nelsonu Mendeli koji je preminuo jutros u 95. godini života.

Žrijebanje grupa otvorili su predsjednica Brazila Dilma Rousseff i čelni čovjek FIFA, Sepp Blatter, a prikazan je i film o svim Svjetskim prvenstvima od 1930. godine pa do danas. U dva kratka filma predstavljene su i sve reprezentacije koje su se plasirale na Mundijal 2014, u kojim smo između ostalog ponovo imali priliku da vidimo pogodak Vedada Ibiševića u Litvaniji kojim je naša reprezentacija ovjerila plasman na najveću svjetsku smotru fudbala.

U ceremoniji prije početka izvlačenja grupa na bini su se redale legende i muškog i ženskog fudbala poput Ronalda, Marte, Bebeta i Pelea.

Pravila izvlačenja objasnio je generalni sekretar FIFA Jerome Valcke, a onda se pristupilo žrijebanju u kojem je Bosna i Hercegovina smještena u grupu F gdje će zajedno sa Argentinom, Iranom i Nigerijom tražiti prolaz u osminu finala Mundijala.

SP 2014

Grupa A: Brazil, Hrvatska, Meksiko, Kamerun.
Grupa B: Španija, Holandija, Čile, Australija.
Grupa C: Kolumbija, Grčka, Obala Slonovače, Japan.
Grupa D: Urugvaj, Kostarika, Engleska, Italija.
Grupa E: Švajcarska, Francuska, Ekvador, Honduras.
Grupa F: Argentina, Bosna i Hercegovina, Iran, Nigerija.
Grupa G: Njemačka, Portugal, Gana, SAD.
Grupa H: Belgija, Alžir, Rusija, Južna Koreja.

Selektor naše reprezentacije Safet Sušić nije nezadovoljan grupom u kojoj će bh. tim igrati na SP:

„Mislim da smo mogli proći malo bolje, ali i puno gore. Argentina je favorit u grupi. Mi i Nigerija smo podjednakog kvaliteta, a sigurno je da ni Iran nije ekipa koju treba podcijeniti. Uglavnom, mislim da će se između nas i Nigerije voditi borba za drugo mjesto u grupi i prolaz dalje.“

Neposredno nakon finalnog žrijeba za SP, predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić prokomentarisao je grupu F u koju je smještena naša reprezentacija:

„Objektivno, možemo biti zadovoljni žrijebom. Bilo je i lakših, ali i težih grupa. Komentari koji su se čuli bili su da smo mogli proći i lošije. Kao predsjednik mogu komentarisati da nas ovdje posmatraju sa respektom i možemo biti ponosni. Mi moramo u narednom periodu da se odlučimo za bazu u kojoj ćemo biti smješteni. Prvenstvo je komplikovano u organizacionom smislu jer su gradovi u kojim se igraju utakmice dosta udaljeni jedni od drugih, no mi smo spremni da odgovorimo zadatku.“

Kratak komentar grupe F dao je i potpredsjednik Darko Ljubojević: „Ono što je najvažnije u ovom momentu jeste to da mi moramo da se okrenemo sebi i što spremnije dočekamo Svjetsko prvenstvo.Vrlo važno je da nam svi igrači budu spremni, da igraju u svojim klubovima, te da se maksimalno ozbiljno pripremimo za prvu utakmicu. Imamo tim koji može da napravi dobar rezultat, ali ni u kojem slučaju ne smijemo razmilšljati, a poznavajući naše igrače i nećemo, da nam je ovo jedna avantura i izlet. Ja vjerujem u sve njih i da će dati sve od sebe da budemo ne samo debitanti, već i prijatno iznenađenje za sve druge. Grupa je vrlo interesantna, možemo da igramo i sa Argentinom, ako smo spremni, a od ostalih protivnika u grupi smo bolji, pa to trebamo i pokazati.“


Reprezentacija BiH je voljom žrijeba smještena u grupu F Svjetskog prvenstva 2014 sa selekcijama Argentine, Nigerije i Irana. Izabranici Safeta Sušića prvi susret odigraće na čuvenoj Maracani u Rio De Janeiru, a preostale utakmice grupe na stadionima Pantanal i Fonte Nova.

Raspored grupe F:

I kolo

15.06.2014. 19:00 Rio De Janeiro: Argentina-Bosna i Hercegovina
16.06.2014. 16:00 Curitiba: Iran-Nigerija

II kolo

21.06.2014. 13:00 Belo Horizonte: Argentina-Iran
21.06.2014. 18:00 Cuiaba: Nigerija-Bosna i Hercegovina

III kolo

25.06.2014. 13:00 Porto Alegre: Nigerija-Argentina
25.06.2014. 13:00 Salvador: Bosna i Hercegovina-Iran

Estadio de Maracana – Rio De Janeiro

Maracana je izgrađena 1950. godine. Kada je Brazilu dodjeljeno domaćinstvo Svjetskog prvenstva bilo je jasno da će stadion, koji je predodređen za domaćina finalne utakmice, pretrpiti ogromne promjene. Građevinski radovi su započeli 2010. godine, a stadion je ponovo otvoren 2. juna 2013. prijateljskim susretom između Brazila i Engleske.

Sa kapacitetom od 73.531 mjesta predstavlja najveći stadion u Brazilu. Osim finala 13. jula 2014., na Maracani će se odigrati još šest susreta Mundijala.

Bosna i Hercegovina će 15. juna  2014. u 19 sati (lokalno vrijeme) na ovom stadionu odigrati susret sa selekcijom Argentine.

Arena Pantanal – Cuiaba

Arena Pantanal je počela da se gradi specijalno u svrhu SP 2014. Radovi na stadionu su započeti krajem 2010. godine i još nisu završeni iako je službeni rok bio do kraja 2013. Očekuje se da će izgradnja biti kompletirana u februaru 2014. godine.

Arena će imati kapacitet 42.968, ali će oko 15.000 mjesta biti uklonjeno po završetku Svjetskog prvenstva, što će se postići nakon demontaže gornjih dijelova sa oba kraja stadiona.

Na areni Pantanal će se odigrati 4 susreta grupne faze, a nakon Mundijala lokalni klubovi Mixto i Operario moći će koristiti ovaj objekat.

Naš tim će na ovom stadionu odigrati utakmicu sa Nigerijom 21. juna 2014. u 18 sati (lok. vr.).

Arena Fonte Nova – Salvador

Arena Fonte Nova je izgrađena 1951. godine, ali je potpuno renovirana za potrebe Svjetskog prvenstva 2014. Jedan kraj stadiona ostavljen je otvoren kako bi imao pogled na obližnje jezero.

Stadion može primiti 52.048 gledalaca, a biće domaćin šest utakmica Svjetskog prvenstva, uključujući i po jednu osmine i četvrtine finala.

Bh. tim će na Areni Fonte Nova igr
ati meč sa Iranom 25. juna u 13 sati (lok. vr.).

N/FS BiH