Remi sa Sjedinjenim Američkim Državama u Los Angelosu, Prosinečki: ”Ovo što smo prikazali daje nam optimizam za naredni period”

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je večeras u prijateljskom meču sa Sjedinjenim Američkim Državama na stadionu StubHub Center u Los Angelesu remizirala 0:0.

Prvu priliku imao je domaći sastav kada je C. J. Sapong pokušao sa ivice kaznenog prostora, ali je Ibrahim Šehić izbacio loptu u korner.

Luka Menalo je u 29’ odlično prošao po lijevoj strani i ubacio loptu u protivnički kazneni prostor ka Mersudinu Ahmetoviću, ali defanzivci SAD-a dobro reaguju ispred našeg napadača i otklanjaju opasnost. Pokušao je i Goran Zakarić u 41’ iskosa sa desne strane, a lopta je otišla iznad prečke gola Billa Hamida.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu je imao Menalo u 43’. Naš napadač je oduzeo loptu američkim odbrambenim igračima na sedam metara od gola, ali njegov šut odlično brani golman Hamid.

SAD u 51’ ima odličnu priliku. Cristian Roldan je proigrao Jordana Morrisa koji izlazi sam pred Šehića i šutira pored gola.

Samo minutu poslije Walker Zimmerman pravi prekršaj nad Menalom u svom kaznenom prostor i sudija je pokazao na bijelu tačku. Odgovornost sa 11 metara je preuzeo kapiten našeg tima u ovom meču Haris Medunjanin, no pogađa stativu.

Nakon ubačaja Matta Polstera u 60’, Cristian Roldan je iz povoljne pozicije poslao loptu pored desne stative Šehićevog gola.

Agilni Menalo je zadavao dosta problema defanzivcima SAD-a. Ovaj napadač se u 65’ izborio za priliku, ali njegov šut sa ivice šesnaesterca brani Zackary Steffen.

Ognjen Todorović u 73’ prolazi po lijevoj strani, ali je izblokiran, lopta se odbija do Elvira Koljića koji šutira preko gola.

Do kraja susreta obje selekcije su imale nekoliko pokušaja, ali se rezultat nije mijenjao.

Selektor Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki bio je zadovoljan kako je njegov tim odigrao.

‘Sve u svemu mogu biti zadovoljan. Ostaje žal za promašenim penalom, ali desi se i to. Sve je to sastavni dio igre. moram biti zadovoljan i kako su momci reagovali nakon promašenog penala, nije bilo pada u igri’, rekao nam je Prosinečki.

Ono što je vidio na terenu ulijeva mu optimizam za naredni period.

‘Dosta volje, htijenja, trke su pokazali momci i ja im moram čestitati na tome. Igrali smo otvoreno, pogotovo u drugom dijelu, stvarali prilike i svakako da nam to svima daje za pravo da se nadamo da će to u narednom periodu biti još bolje’, rekao je na kraju Prosinečki, koji je iako prehlađen uspio da izdrži cijelu utakmicu pored terena i daje upute svojim igračima.

Reprezentacija BiH će za tri dana u San Antoniu odigrati još jedan prijateljski meč sa selekcijom Meksika.

N/FS BIH/Oslobođenje/BHF PRESS