Kuzmić: Draft sam prespavao, jer mi je slab internet

Ne znam kakvi su im planovi, kaže 22-godišnji Dobojlija

alt

Dobojlija Ognjen Kuzmić, novi košarkaški reprezentativac BiH, postao je treći igrač zeničkog Čelika koji je izabran na draftu NBA lige.

Za centra visokog 216 centimetara (rođen 16. maja 1990.) odlučio se jučer Golden Stejt i to kao 52. izbor na draftu.

Kuzmić je do prošle godine igrao za Čelik, odakle je prešao u španskog drugoligaša Kliniku Rinkon. Prije njega, na draftu su u posljednjih deset godina birani Zavidovićanin Nedžad Sinanović (Portland 2003; 54. pik) i Žepčak Emir Preldžić (Feniks 2009; 57. pik), ali ni jedan ni drugi nisu dobili priliku zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Prespavao draft

Drugi naš prijavljeni igrač za ovogodišnji NBA draft, bek Nihad Đedović (12. januar 1990., 196 cm), nije izabran. On će, kao što to ovih dana radi Mirza Teletović, bude li želio ići u NBA, moći prihvatiti ponudu bilo kojeg kluba. 

S druge strane, s obzirom na to da su ga izabrali tek u drugom krugu, Voriorsi Kuzmiću ne moraju ponuditi ugovor, ali polažu prava na njega u budućnosti.

– Mada sam, naravno, kao i svi prijavljeni, očekivao da budem izabran, pomalo sam opet zatečen. Ne znam šta reći. Draft nisam pratio, jer sam dijete sa sela. Imam internet, ali nije dobar, pa sam odlučio otići na spavanje. Pa šta bude – kazao nam je jučer skromni Kuzmić, kojem je prvi radosnu vijest javio njegov menadžer Kosta Jankov. 

Kuzmić se u srijedu vratio iz SAD-a, gdje je sedam dana proveo u kampu Golden Stejta. Trenutno odmara u Grabovici, 13 kilometara udaljenom selu od Doboja. 

– Trenirao sam s ostalim igračima koji su im bili zanimljivi na draftu. Bilo je lijepo, ali nakon drafta, osim Koste, do sada me još niko nije zvao iz kluba, pa i ne znam kakvi su im planovi za mene. Pretpostavljam da me neće mijenjati – istakao je Kuzmić, koji je nedavno potpisao ugovor sa španskim euroligašem Unikahom iz Malage, čija je filijala Klinika Rinkon. 

Pripreme u Sarajevu

I prošle godine je nekoliko puta bio u sastavu Unikahe, koja, prema nekim informacijama, navodno želi i Đedovića, koji je raskinuo ugovor s Barcelonom. 

– Nihada nisam nikada upoznao, ali ćemo se vidjeti na okupljanju reprezentacije. Što se tiče njegovog eventualnog dolaska u Unikahu, ne bih znao puno o tome. Znam da velika španska nada Alehandro Abrinez (19), s kojim sam bio cimer, nije zadovoljan u Malagi i želi ići. 

Nešto sam čuo da bi Barcelona i Unikaha mogle izvršiti zamjenu ova dva igrača, što je, opet, nemoguće ako je Đedović već raskinuo s Barcelonom – istakao je naš sagovornik. 

Najavio je da će u Sarajevu biti već 2. jula i da će do početka priprema reprezentacije trenirati s Nedžadom Sinanovićem i Nemanjom Mitrovićem te trenerima Zlatkom i Denisom Sedićem. Ovo se cijelo društvo zna iz Malage.

Bruklin čeka Teletovića

Mada nam je menadžer Miško Ražnatović prije nekoliko dana kazao da se naš kapiten Mirza Teletović još nije olučio hoće li karijeru nastaviti u Bruklinu ili Klivlendu, sve više je glasina da je gotova stvar njegov prelazak u Netse, ali da se za objavu čeka 1. juli. Teletović je trenutno s porodicom na odmoru.

(Avaz)