Kvalifikacije za SP 2019: U drugom krugu sa Češkom, Finskom i Bugarskom

Košarkaši Bosne i Hercegovine poraženi su sinoć u Antwerpu od selekcije Belgije rezultatom 79:77.

Desetkovana selekcija Bosne i Hercegovine koju sa klupe predvodi selektor Duško Vujošević tako je porazom završila takmičenje u Grupi E evropskih kvalifikacija za Mundobasket. Iako poraženi naši košarkaši su obezbijedili plasman u narednu rundu kvalifikacija za svjetsku smotru košarke.

U prvoj četvrtini gledali smo izjednačen susret u kojem niti jedna ekipa nije uspjela da stvori izgledniju prednost. Imali su Belgijanci u nekoliko navrata četiri poena prednosti, ali su nakon prvog dijela imali jedan poen prednosti, 19:18.

Drugu četvrtinu domaći košarkaši ostvaraju puno bolje od izabranika selektora Vujoševića i dolaze do deset poena prednosti (30:20). Ipak, do kraja prvog dijela utakmice naši košarkaši su uspjeli da se ponovo rezultatski približe svojim protivnicima, pa Belgija na pauzu odlazi sa samo dva poena prednosti, 39:37.

Treću četvrtinu Belgijanci otvaraju sa dvije vezane trojke i brzo dolaze po drugi put do dvocifrene prednosti u ovom susretu. U 24. minuti Belgija predvođena Van Rossom i Kestelootom dolazi do rezultata 52:39. Našim reprezentativcima u tim momentima nije polazilo ništa za rukom, dok su sa druge strane Belgijanci koristili svaku priliku koja im se ukazala za postizanje poena. Do kraja trećeg perioda naš tim je uspio da smanji zaostatak na sedam poena i u posljednjih deset minuta ulazi sa rezultatom 62:55.

Imali su Belgijanci ponovo plus deset prednosti (69:59) nakon tri minute igre u posljednjem periodu. Ipak, Bosna i Hercegovina uspijeva da dođe na minus dva četiri minute prije kraja susreta. Rezultat je glasio 73:71 za domaći tim, za potpunu dramu u finišu susreta. Imali su naše reprezentativci nekoliko prilika za rezultatsko poravnanje, ali u nekoliko navrata nismo bili precizni u fazi napada. Na 24 sekunde do kraja Belgijanci su uspjeli da postignu dva slobodna bacanja i odu na četiri poena prednosti, ali je trojka Atića ponovo dovela rezultatsku neizvjesnost u ovaj susret.

Nakon što su domaći pogodili jedno slobodno bacanje, naša selekcija je imala posljednji napad, a faulom je bio zaustavljen Kikanović, koji je pogodio jedno slobodno bacanje za 78:77. Sa druge strane su Belgijanci pogodili jedno slobodno bacanje za 79:77, dok naši nisu uspjeli da naprave nista u posljednjoj sekundi, pa je pobjeda pripala domaćim.

Najefikasniji u našem timu bio je Elmedin Kikanović sa 24 poena, uz šest skokova, dok je Edin Atić postigao 16. U pobjedničkom timu najefikasniji je bio Vincent Kesteloot sa 20 postignutih poena.

Nakon utakmice Vujošević je još jednom podsjetio na veliki broj izostanaka u našoj reprezentaciji, a pohvalio je mladu ekipu predvođenu iskusnim Kikanovićem na velikoj borbi i odličnom povratku nakon teškog poraza od Francuske.

“Čestitam Belgiji na pobjedi. Moram da kažem da smo se pripremali u jako složenim uslovima, što zbog povreda, što zbog situacije sa NBA-om, kada je ovaj prozor zakazan pet dana nakon drafta. Imali smo dva NBA igrača koji nemaju ugovore – Nurkića i Musu. imali smo neopravdanih izostanaka, imali smo deset izostanaka. Bosna je mala država koja je trpila veliki odliv igrača, prije svega u Hrvatsku i Srbiju. Sada je to počelo da se dešava sa Turskom. Tako da je za nas svaki igrač važan i teško da možemo nadoknaditi jednog igrača, a ne deset.

Doživjeli smo težak poraz od Francuske i neki su pokušali da od toga poraza naprave našu sliku. Moram da kažem da je ova mlada reprezentacija u vrlo teškim uslovima, prije svega materijalnim, u najtežoj grupi, gdje su bili Francuska, Rusija, Belgija i Bosna uspjela ostvariti dvije pobjede i proći dalje. Toliko je imao i prvak Evrope – Slovenija. Zahvaljujem se igračima koji su u ovom teškom trenutku imali karaktera i osjetili obavezu da se odazovu. Ponosan sam kako su večeras igrali protiv jedne reprezenatacije koja je izuzetno snažna, na gostujućem terenu i poslije jednog teškog poraza. Pokazali smo da iako nismo pobijedili, zasluženo idemo u drugi krug”, rekao je nakon utakmice selektor Vujošević.

Osim selektora Vujoševića govorio je i Edin Atić koji je utakmicu završio sa 16 postignutih poena

“Imali smo kući tešku utakmicu protiv Francuske, odnosno težak poraz. Teško je izaći iz tog poraza, teško ga je zaboraviti i došli smo ovdje da damo sve od sebe i pokušamo prenijeti bodove u drugi krug. Igrali smo maksimalno, dali smo sve od sebe i želim čestitati saigračima na borbi i Belgiji na pobjedi”, rekao je Edin Atić.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine se plasirala u naredni krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini koje se održava u Kini.

BiH je smještena u Grupu K, u kojoj se pored nas nalaze i reprezentacije Rusije, Francuske, Češke, Finske i Bugarske.

Naša reprezentacija u drugi krug ide sa omjerom od dvije pobjede i četiri poraza, jednako kao i Bugarska, dok Finska kao i Rusija imaju omjer od po tri pobjede i poraza.

Češka je trenutno drugoplasirana u grupi sa omjerom od pet pobjeda i jednim porazom, dok je prvoplasirana Francuska koja ima svih šest pobjeda.

Pred našim timom je šest novih utakmica, u kojim ćemo morati ‘ganjati’ jednu od prve tri pozicije na tabeli koje vode na Mundobasket.

BiH će protiv Finske u gostima igrati 13. septembra, a tri dana kasnije očekuje nas duel sa Češkom na domaćem terenu.

Potom krajem novembra i početkom decembra nam slijede dueli sa Bugarskom i Finskom. 30. novembra gostujemo u Bugarskoj, dok ćemo 3. decembra dočekati Finsku.

U februarskom ‘krugu’ kvalifikacija slijede nam dva odlučujuća duela za plasman. Prvo gostujemo Češkoj 21. februara, a potom tri dana kasnije dočekujemo Bugarsku.

Sport1.ba/RadioSarajevo.ba/BHF PRESS