U18- žene: Pobjeda nad Islandom za treće mjesto i plasman u A diviziju!

Ženska juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila je plasman u A diviziju.

U utakmici za treće mjesto na Europskom prvenstvu B divizije u Sarajevu naše juniorke su savladale Island. Nakon prve četvrtine Island je imao prednost od 6 poena pri rezultatu 16:22. Ipak uslijedila je fantastična druga četvrtina u režiji naših juniorki u kojoj su postigle 32 poena uz primljenih 14 poena i tako na poluvrijeme otišle sa 12 poena prednosti. Rezultat na poluvremenu glasio je 48:36.

U nastavku susreta naše juniorke prednost sa poluvremena nisu dovodile u pitanje. Najprije su u trećoj četvrtini prednost povećale za dva poena (15:13) i u posljednoj za jedan poen (19:18) što je bilo dovoljno za konačnih 15 poena prednosti. Rezultat na kraju susreta glasio je 82:67.

Najefikasnija u našim redovima bila je Melisa Brčaninović sa 30 postignutih poena uz 9 skokova i 8 asistencija. Milina Mišeljić imala je double-double učinak od 12 poena i 10 skokova, a po 10 poena dodale su Sara Heljić (uz 8 skokova) i Nikolina Zubac.

Statistički učinak naših juniorki u utakmici za 3.mjesto
Statistički učinak naših juniorki u utakmici za 3.mjesto

Pobjedom nad Islandom u utakmici za treće mjesto naša ženska juniorska reprezentacija ostvarila je plasman u A diviziju po prvi put u historiji ove kategorije. Ovo je bila šesta pobjeda naših juniorki u sedam odigranih utakmica na prvenstvu.

U finalnom susretu EP B divizije u Sarajevu Švedska je pobjedila Grčku sa rezultatom 62:47.