Uoči kvalifikacione utakmice u Bjelorusiji: Sušić u dilemi, sa jednim ili dvojicom napadača u Minsku

Mujdža vježbao odvojeno, a Spahić radio normalno

alt

To što je jučer bio prvi dan Bajrama, nije spriječilo veliki broj navijača Bosne i Hercegovine da pozdrave reprezentativce naše zemlje na prvom treningu uoči kvalifikacionih utakmica protiv Bjelorusije, koje se igraju 2. septembra u Minsku i četiri dana poslije u Zenici.

Prvi trening u Hrasnici, održan u jutarnjem terminu, propustio je samo Haris Medunjanin, koji je u ponedjeljak nevečer igrao za Makabi i još postigao gol, dok su svi ostali fudbaleri bili u pogonu.

Dobar znak

Odvojeno od ostatka ekipe trenirao je samo Mensur Mujdža, koji je zbog povrede propustio posljednju utakmicu Frajburga, ali kako se ne radi ni o čemu ozbiljnom, očekuje se da u petak istrči u Minsku.

Kapiten Emir Spahić, koji je nedavno slomio nožni prst, radio je normalno, kao i Saša Papac.

Selektor Safet Sušić zračio je optimizmom na početku priprema, baš kao i svi fudbaleri. Sjajna forma naših igrača, prije svih Edina Džeke, Harisa Medunjanina, Miralema Pjanića i Asmira Begovića, dobar je znak uoči odlučujućeg dvomeča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

– Zadovoljan sam početkom. Za sada nema povreda, nadam se da će tako i ostati.

Što se tiče ove dvije utakmice, bio bih zadovoljan da osvojimo četiri boda, mada nam ni takav rasplet nije nikakav garant da ćemo na kraju biti drugi, jer ne smijemo zaboraviti Rumune, kojih se najviše plašim. Stoga bi bilo dobro protiv Bjelorusije pokušati uzeti svih šest – rekao je Sušić.

Taktičke dileme

Selektor već odavno razmišlja o tome kako se suprotstaviti našem protivniku. Bjelorusija je na glasu kao ekipa koja već godinama snagu kolektiva stavlja ispred individualnih kvaliteta.

– Razmišljam, ali još nisam odlučio. Kada je riječ o taktici, još ne znam da li izvesti jednog ili dvojicu napadača. Već sam ranije govorio o tome da mi nemamo ekipu koja se može samo braniti. Naš najveći kvalitet leži u ofanzivnom redu – naglasio je Sušić.
 
Naredni trening reprezentacija će imati danas, ponovo u jutarnjem terminu, a put Bjelorusije kreće sutra ujutro čarter-letom iz Sarajeva.

Ne treba nam euforija

Euforija nam je mnogo puta do sada došla glave pa selektor sa pravom poziva na smirivanje tenzija prije utakmice.

– Ne treba nam euforija. Do dobrog rezultata možemo doći samo hladne glave – rekao je Sušić.

Nastup Papca zavisi od njega samog

Saša Papac je zbog upale pluća propustio utakmicu protiv Grčke. Iako od tada ima redovan tretman, bek Rendžersa nije siguran za nastup.

– Saša trenira, a hoće li igrati, zavisit će isključivo od njega. Ako bude spreman nastupiti, to će biti sjajno – istakao je Sušić.

Fantastični golmanski tandem

Asmir Begović ili Kenan Hasagić, dilema je koju selektor još nije riješio. Hasagić je standardni golman reprezentacije, ali mu sezona još nije počela, dok Begović briljira na golu Stouka.

– Još nisam odlučio ko će braniti. U svakom slučaju, imamo fantastičan golmanski tandem – rekao je Sušić.

(Avaz)