Bh. košarkaši danas otvaraju EP protiv Grčke: Trenutak istine za Hadžićev tim

Današnjeg rivala nikada nismo uspjeli savladati u zvaničnim susretima

alt

Nikada u svojoj historiji košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela pobijediti Grčku. Do sada smo igrali šest puta, što u kvalifikacijama, što na završnicama evropskih prvenstava, i baš svaki put smo gubili!

Imaju li izabranici selektora Sabita Hadžića snage da prekinu ovaj gubitnički niz, i to na startu Evropskog prvenstva u Litvaniji?

Bolja rotacija

Sudeći prema učinku u pripremnim mečevima, u kojima su Grci briljirali i usput nam nanijeli novi, težak poraz (87:62) na turniru u Italiji, odgovor bi, “na prvu”, bio negativan.

Ipak, Hadžić uoči današnjeg duela grupe C u Alitus areni (17 sati) vjeruje da i toj poraznoj tradiciji napokon može doći kraj.

– Kao što sam i ranije govorio, siguran sam da s boljom rotacijom, odnosno oporavkom igrača koji su imali probleme sa povredama, možemo parirati svima. Cilj nam je dobiti najmanje jednu od prve tri utakmice, čime bismo stvorili dobre pretpostavke da prođemo u drugi krug – kaže Hadžić.

Gladni afirmacije

Prije nego što na red u ta tri uvodna kola dođu Crna Gora (četvrtak) i Finska (subota), pred nama stoji ta toliko neugodna Grčka, čiji je selektor Ilijas Zuros čak mogao sebi dozvoliti takav luksuz da hladno iz ekipe otpiše dvije velike zvijezde, beka Vasilisa Spanulisa i centra Sofoklisa Skorcanidisa.

– Grčka ove godine nema tako zvučna imena u sastavu, ali to su sve igrači koju su niz godina prisutni na najvećoj sceni, dugo su i u reprezentaciji, ali su bili u drugom planu i sada su gladni afirmacije.

Gaje izvanrednu timsku igru, odlično reagiraju na oba kraja parketa, ali mi ćemo učiniti sve da im što bojle pariramo i eventualno napravimo iznenađenje – izjavio je Hadžić.

Svi međusobni dueli

  • 18. septembar 2005.  Eurobasket    50:67
  • 2. septembar 2001.   Eurobasket    77:101
  • 27. juni 1997.            Kvalifikacije    76:78
  • 18. decembar 1996.    Kvalifikacije    51:73
  • 12. novembar 1995.   Kvalifikacije    73:76
  • 26. juni 1993.            Kvalifikacije    84:102

(Avaz)