Sušić: Moramo se spustiti na zemlju, nismo mi svjetski šampioni

Rezultat iz Tirane je dobar, pred nama je još sedam utakmica, a mi imamo realne šanse da budemo meðu prve dvije ekipe u našoj grupi – ka¾e Sušiæ

Image

Naš dr¾avni tim bio je „blizu“ pobjede u Tirani (1:1), koja bi pokrila minus iz 2. kola (BiH – Francuska 0:2), ali i dala krila pred naredne meèeve odluke. Meðutim, s obzirom na to da u petak nismo imali 11 raspolo¾enih fudbalera za igru, od kojih su pojedinci „loš dan“ mogli nadoknaditi veæom ¾eljom, borbom… te èinjenicu da nismo bili miljenici sportske sreæe, jer je Pjaniæ u dva navrata pogodio preèku, remi je mo¾da i najrealniji rezultat.

Ipak, kada od 11 karika u timu nisu èvrste bar tri, teško je napraviti dobar rezultat i protiv puno lošijih selekcija.

Nisam nezadovoljan

– Sa konaènim rezultatom više treba da budu zadovoljni domaæini. Meðutim, sami smo krivi što nismo osvojili tri boda. Igrali smo dobro, pogotovo u prvom poluvremenu, imali šanse, a primili smo gol u samom finišu prvog perioda igre. Po šansama smo trebali pobijediti, dominirali smo u veæem dijelu utakmice, ali… – konstatuje selektor našeg dr¾avnog tima Safet Sušiæ.

– Nisam toliko nezadovoljan, s obzirom na to da je Albanija ponovo pokazala da je dobra ekipa. Pred nama je još dosta utakmica, koje æe odrediti našu sudbinu. Prije starta kvalifikacija mislio sam da æemo se za drugo mjesto boriti sa Rumunima, a sada su još tu u igri i Bjelorusija i Albanija. Znaèi, bit æe zanimljivo.

Imate li utisak da je kod nekih naših fudbalera nedostajalo ¾ara i borbenosti?

– Ne, ne sla¾em se sa tim. Znate li kako je to kada u posljednjim minutama primite gol? To je isto kad je bokser u jednoj rundi u nokdaunu. Kasnije mu treba dvije ili tri runde da doðe k sebi. Nije lako kada dobro igraš 45 minuta, a onda u sudijskom vremenu primiš gol.

Trebali ste vidjeti igraèe kad su došli u svlaèionicu. Nije se lako oporaviti i sam sebi kazati: Idemo po starom. Treba vremena za povratak.

Mo¾ete li nam objasniti šta se na poluvremenu meèa dogaðalo u našoj svlaèionici?

– Nije se dogaðalo ništa. Jednostavno, primili smo gol u zadnjem minutu prvog poluvremena, tako da su igraèi vjerovatno bili u šoku. Trebalo im je vremena za oporavak, te su zbog toga vrlo slabo ušli u nastavak meèa.

Zašto ste na poluvremenu u svlaèionici ostavili Kenana Hasagiæa i Adnana Mravca? Zbog loše forme i kikseva kod primljenog gola ili…?

– Kada na poluvremenu imate dva odbrambena igraèa sa po jednim ¾utim kartonom logièno je da promijenite jednog. Vidio sam da je Mravac vrlo teško podnio grešku kod primljenog, a dobio je i ¾uti karton, tako da sam morao da ga zamijenim. Da nije imao karton mo¾da bih ga i ostavio u igri? Vjerovatno, jer ne volim uništavati igraèe. U teškim trenucima treba im pomoæi da se vrate, a ne odmagati.

Inaèe, kod mene je obièaj da na poluvremenu, kada imam dva igraèa sa ¾utim kartonima, mijenjam jednog.  S druge strane, Hasagiæ je izašao iz igre jer je bio povrijeðen. Da nije bio povrijeðen mo¾da ne bi ni primio onaj gol? Vjerovatno mu bol nije dala da se pokrene, bolje reaguje? Ipak, lopta iz slobodnjaka nije bila tako nezgodna, išla je u njegov ugao, ali jednostavno, nije mogao da reaguje.

D¾eku sam èekao

Kako komentarišete izmjenu Edina D¾eke?

– Kada do kraja utakmice ostane još pet minuta, ne treba iæi po svaku cijenu, na silu, da postigneš gol i dobiješ meè. Treba „stati na loptu“ i pokušati zadr¾ati postojeæi rezultat. Sam sebi sam rekao, ako veæ ne mo¾emo da pobijedimo, neka ostane ovako. U igri je još dosta bodova. S druge strane, znate da mi vrlo èesto imamo obièaj da odemo prema naprijed, te da u defanzivi ostavimo jednog ili dva igraèa, koji kasnije mogu napraviti problem. D¾eku sam èekao, odnosno izveo iz igre na samom kraju meèa, jednostavno, kada je nekoga trebalo zamijeniti. Izmeðu D¾eke i Ibiševiæa odabrao sam ovog prvog.

Uprkos „kiksevima“ u 2. i 3. kolu, s obzirom na rezultate naših konkurenata, i dalje ravnopravno konkurišemo za jedno od prva dva mjesta u grupi.

– Nemojte više prièati o kiksevima. Nismo mi svjetski šampioni, pa kada doðemo u Albaniju svi mogu oèekivati da æemo dati pet komada. Protiv Francuske neki ka¾u: Dat æemo im tri komada… Zgazit æemo ih i slièno.  Moramo se spustiti na zemlju, nismo mi svjetski šampioni. Ako je nekome neuspjeh to što smo uzeli bod u Albaniji, to je njegova stvar. Neki naši kritièari èim ne ostvarimo ¾eljeni ili rezultat koji se oèekuje, jedva doèekaju priliku da upute kritike sa svih strana.

Rezultat iz Tirane je dobar, pred nama je još sedam utakmica, a mi imamo realne šanse da budemo meðu prve dvije ekipe u našoj grupi – za kraj ka¾e selektor Sušiæ.

Mustedanagiæ i Ku¾e

– Mislim da je naš tim u Tirani igrao dobro. Da smo na poluvrijeme otišli sa prednošæu, vjerovatno bi sve bilo drugaèije, te bismo na kraju pobijedili – ka¾e Sušiæ.

– Albaniji i D¾emalu Mustedanagiæu ¾elim puno sreæe u nastavku kvalifikacija, a njihovom selektoru Josipu Ku¾eu da se što prije oporavi.

Mravac je pogrešno procijenio let lopte

– Mravac je pogrešno procijenio let lopte, te je na našu nesreæu udario rukom – komentariše Sušiæ.

– Meðutim, znate koliko tokom jedne utakmice bude slobodnih udaraca, a iz njih ne bude golova. Nije bio penal, crveni karton, ali…

Peh i Hasagiæ

– Imali smo peh da u zadnjim minutima prvog poluvremene ostanemo bez golmana – ka¾e Sušiæ.

– Hasagiæ je èekao poluvrijeme da ga eventualno osposobe naš doktor i maser. Pokušali su, ali nisu uspjeli. Mo¾da bi sve bilo drugaèije da je napustio igru èim je povrijeðen.

Drugi odnos

– Trebali smo pobijediti u Tirani, ali nisam nezadovoljan. Najva¾nije mi je da sam, u odnosu na minuli meè sa Francuskom, vidio drugi odnos. Moji izabranici su trèali, borili se, igrali,
nisu gubili puno lopti, kao što je to bio sluèaj protiv Francuza, ali i u jednom dijelu meèa protiv Luksemburga – ka¾e Sušiæ.

 

(Avaz Sport)