Kako su bh. sudije namjestile meč Latvija – Bolivija 2:1

Siniša Zrnić dosudio tri smiješna penala. a jednom zahtijevao da se izvođenje ponovi


Siniša Zrnić je nekada bio najtalentovaniji bh. sudija. Predviđali su policajcu iz Zenice sjajnu, svjetsku karijeru. Međutim, u životu nikada ne ide lako. Od zvijezda do ponora je mali korak.

Zrnić je to na svojoj koži najbolje osjetio. Zajedno sa svojim kolegama Kenanom Bajramovićem i Rizahom Ridžalovićem je osumnjičen da je učestvovao u namještanju prijateljske međudržavne utakmice Latvija – Bolivija (2:1) odigrane u turskoj Antaliji 9. februara ove godine.

Bh. sudije su otišle bez znanja Nogometnog saveza BiH suditi utakmicu u Antaliji. Po sopstvenom priznanju za to su dobili po 1.000 eura i plaćene troškove boravka i puta do Turske i nazad.

Svoju dnevnicu su “zaradili” Zrnić je dosudio tri smiješna penala, a pogotovo je to onaj prvi kojeg možete pogledati na video snimku. Da bi farsa bila veća kada je golman Bolivije odbranio kazneni udarac Zrnić je tražio njegovo ponavljanje.

Da sve bude zapetljanije mora se postaviti pitanje kako je moguće da je Zrnić sudio meč u Antaliji, a ove sezone nije sudio niti jednu utakmicu Premijer lige BiH jer je izbačen sa liste. Naime, Zrnić tri puta nije položio norme i izbačen je sa A liste sudija.

Navodno je zbog ranijih “zasluga” u Premijer ligi, kada mu se isto spočitavalo da je znao pomoći onome ko je tražio, Zrnić trebao dobiti mjesto na listi kontrolora i biti jedan od onih koji će ocjenjivati sudije i suđenje u BiH.

Srećom to se nakon ovoga neće desiti, a Zrnić će sa svojim kolegama Bajramovićem i Ridžalovićem biti doživotno izbačen iz nogometa i nikada više neće imati aktivnu ulogu u ovom sportu.

FIFA i UEFA izbacile Panića iz nogometa

Novo Panić je, poput Zrnića, bio najbolji bh. sudija. Jedan od onih kojima se predviđalo da će suditi utakmice Lige prvaka, evropskih i svjetskih prvenstava. Ali, zov novca je bio jači. Panića je umješanost u namještanje utakmice A selekcija između Lihtenštajna i Finske, te U-21 susreta Švicarske i Gruzije koštala bavljenja suđenje. FIFA i UEFA su bile brze i nemilosrdne i Paniću doživotno zabranile učešće u nogometu.

Video: http://dai.ly/eGyI6T


(Avaz)